BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hasított az Alteo

Igen eredményes első félévet zárt az Alteo, árbevételét ugyanis 3,3 milliárd forinttal növelte az előző év azonos időszakához képest, EBITDA-szintje pedig több mint a duplájára, 2,1 milliárd forintra emelkedett – áll az energetikai vállalatcsoport 2019. első félévére vonatkozó, nem auditált pénzügyi eredményeit bemutató befektetői prezentációjában. Az Alteo több éves, intenzív befektetési időszakot zárt 2019 első felében, amely során több mint 20 milliárd forint értékben valósított meg, illetve kezdett el befektetési és beruházási projekteket.

A tavalyi év azonos időszakához képest

az Alteo árbevétele 38 százalékos növekedéssel 12,1 milliárd forintra emelkedett, amely elsősorban a villamosenergia és földgáz kiskereskedelmi és a Hő és villamosenergia-termelés szegmensek bővülésének, valamint a befejeződött beruházásoknak és felvásárlásoknak köszönhető.

A vállalat nettó eredménye 37 százalékos növekedéssel 483 millió forintra emelkedett, EBITDA-értéke pedig a korábbi eredményt 127 százalékkal meghaladva 936 millió forintról, annak több mint duplájára, 2,1 milliárd forintra nőtt. Utóbbi eredmény elsősorban az Energiatermelési és a Kiskereskedelmi szegmensek dinamikus növekedésének, valamint az Alteo tulajdonába került, Bőny térségben található 25 megawatt teljesítményű szélerőműparknak köszönhető.

Az Alteo mostanra egy több éves, intenzív befektetési időszak végére ért, amely során több mint 20 milliárd forintnyi beruházást és befektetést kezdett meg, ezek nagy része az idei év első felében pedig le is zárult. A befektetési volumen mellett a befektetési szakasz ugyancsak kiemelkedő eredményének számít, hogy

a vállalat számottevő bővülést ért el a megújuló energiákat hasznosító erőművi portfóliója terén.

Idén júniusban kezdte meg ugyanis termelését a Balatonberényben található 7 megawattos naperőmű, júliusban pedig a Nagykőrös külterületén található naperőmű, amely ugyancsak 7 megawattos kapacitással bír. A napenergián túl a szélenergia területén is jelentősen bővült a portfólió, miután 2019 májusában az Alteo megvásárolta a Bőny térségében elhelyezkedő, 25 megawatt teljesítményű szélerőműparkot. A lezárt beruházások eredményeként a vállalatcsoport megújuló energiát hasznosító erőművi kapacitása eléri az 55 megawattot, amely nagyjából a korábbi kapacitás ötszöröse. Ehhez hozzáadva a megközelítőleg 50 megawattos földgáz erőművi kapacitást, az Alteo Csoport villamosenergia-termelő kapacitása meghaladja a 105 megawattot is.

Fotó: Koszticsák Szilárd

A beruházások az idei évben is folytatódnak, ezek finanszírozása érdekében – a márciusi, összesen 2 milliárd forint összegű zártkörű tőkeemelés, valamint a júniusi zártkörű kötvénykibocsátás által, amely során

1,5 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket az Alteo

– a vállalat összesen több mint 3,5 milliárd forint értékben vont be friss tőkét, amelynek nagy részét a további növekedési terveinek finanszírozására kívánja felhasználni. A társaság a következő időszakban nagyjából 7-10 milliárd forint összértékű energetikai befektetéseket, beruházásokat tervez megvalósítani, amelyből jelentős részt tett ki a bőnyi szélerőművi akvizíció.

Elégedettséggel tölt el, hogy az elmúlt időszakban lezárult beruházások végre bekapcsolódhatnak a termelésbe, ezzel pedig jelentősen hozzájárulnak eredményességünk növeléséhez. Bár egy szakasz lezárult, folytatjuk tovább az építkezést, hiszen még számos jelentős és ígéretes projektet látunk a hazai piacon

– összegezte az eredményeket ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.