BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas olajmezőt vásárol a Mol Azerbajdzsánban

Igaznak bizonyultak azok a korábban megjelent sajtóinformációk, miszerint a Mol megvásárolja a Chevron részesedését egy azerbajdzsáni olajmezőben.

A MOL-csoport és a Chevron Global Ventures, Ltd és a Chevron BTC Pipeline, Ltd ma szerződést írt alá azerbajdzsáni nem operált kutatási-termelési eszközök és csővezeték megvásárlásával kapcsolatban, közölte a társaság a BÉT honlapján. A megállapodás értelmében a MOL tulajdonába kerül az Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) olajmező 9,57 százalékos illetve a Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) vezeték 8,9 százalékos részesedése. A BTC csővezeték a Földközi-tenger partján található Ceyhant köti össze az ACG mezővel. A megállapodás értéke 1,57 milliárd dollár (effektív nap: 2019. január 1.), mely a záráskor módosulhat. A zárást követően a MOL az ACG mező harmadik legnagyobb tulajdonosává válhat.

A jelentős készletekkel rendelkező ACG mező a Kaszpi-tengeren található, ahol 1997 óta termelnek kőolajat és a világ legnagyobb tengeri kőolajmezőinek egyike. Az ACG operátora a BP, a termelés hat tengeri platformon zajlik, így a teljes termelés 2018-ban 584.000 hordó/nap szintet ért el. Az operátor becslése szerint a 2017. szemptemberi 2049-ig terjedő licensz hosszabbítást követően a kitermelhető földtani vagyon 3 milliárd hordót tesz ki.

A MOL közlése szerint az eszközök megvásárlása teljes mértékben illeszkedik a MOL 2030-as stratégiájában megfogalmazott célokhoz, egyúttal hozzájárul a MOL portfoliójának bővítéséhez. A tranzakció zárása további kormányzati és szabályozói engedélyek megszerzéséhez kötött, mely 2020 második negyedévében történhet meg. A MOL várakozásai szerint a vállalat teljes 2P készletállománya 360-380 millió hordóra módosulhat 2020 végére.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

„Ez az 1,57 milliárd dolláros tranzakció kiemelkedően fontos mérföldkő, hiszen jelentős lépést tettünk a nemzetközi kutatás-termelés portfoliónk megerősítésében, üzletágunk egyik legfontosabb működési területén, a Független Államok Közösségében lépünk partnerségre a világ több vezető olajcégével. A megállapodás zárását követően termelésünk felét a Közép-Kelet Európa régión kívülről származó forrásból biztosítjuk, amely megfelelő egyensúlyt ad az üzletág számára. Ezek az új hordók tovább erősítik a külső környezet változásainak ellenálló, integrált üzleti modellünket, amely biztos hátteret nyújt a MOL 2030-as transzformációjának megvalósításához cash-flow termelésünk fokozásával, valamint lehetőségünk nyílik növelni a részvényeseinknek fizetett osztalékot” – mondta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.

A Chevron mellett a szintén amerikai ExxonMobile is megválna 6,8 százalékos azeri eszközétől, mindkét vállalat negyed évszázados jelenlét után vonulna ki a közép-ázsiai országból, hogy hazai projektjeire csoportosítsa át erőforrásait.

A vételár alacsonyabb a korábbi piaci várakozásnál, amely kétmilliárd dollár körüli üzletnagyságra számított. Ez nagyjából megegyezik a Mol­ idei évre várt EBITDA-jával, és mintegy másfélszer nagyobb, mint az olajcég eddigi legnagyobb projektjeként épülő tiszaújvárosi poliolgyár beruházási költsége.

Június végén 3,9 milliárd dollár likviditással rendelkezett a cég, melyből 3,1 milliárd dollár lehívatlan hitelkeret állt rendelkezésére, szeptember 20-án pedig közel 100 millió dollár értékben bocsátott ki kötvényt a Növekedési kötvényprogramban, ezek alapján a vállalat elégséges forrással rendelkezik a tervezett akvizícióhoz – mondta még korábban lapunknak Gyöngy-Kovács Nóra, az Equilor szenior elemzője.

A Mol év elején jelezte, hogy 2023-ig napi 110-130 ezer hordós szinten kívánja tartani olajkitermelését, ehhez azonban mindenképpen szüksége volt új mezőkre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.