BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyszabású tervei vannak az Alteonak

Az Alteo mintegy 7 milliárd forintra növelné az EBITDA-értékét 2024-ig.

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. a frissen közzétett, 2024-ig tartó stratégiája értelmében a cég EBITDA-értékét (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) a mostani kétszeresére, közel 7 milliárd forintra növelné – olvasható a társaság hétfői közleményében.

Az ALTEO a következő időszakban a szabályozási központjának fejlesztését tűzte ki célul, emellett a tervei között szerepel az ipari energetikai szolgáltatások körének bővítése, illetve újabb 20 milliárd forint nagyságrendű befektetés megvalósítása.

A csoport 2019 első fél évének végéig 20 milliárd forintot meghaladó befektetést és fejlesztést valósított meg, ezzel eredményesen lezárta a 2016-os nyilvános részvénykibocsátáskor elindított befektetési időszakot és teljesítette a befektetőknek akkor tett ígéretét.

Kitértek arra: az elmúlt három évben a beruházások és az akvizíciós tevékenység által a társaság 105 megawattra növelte erőművi kapacitását, amelyből 55 megawattot a megújuló energiát hasznosító erőművek, 50 megawattot pedig a földgáz tüzelésű erőművek tesznek ki.

Fotó: Koszticsák Szilárd

A befektetési időszak lezárásával egyidőben a társaság elkészítette a 2020-2024-es stratégiáját, amely a jelenlegi üzleti tevékenységek kiterjesztését, valamint a fókuszterületek újragondolását célozta meg az eredmény növelése érdekében. A friss vállalati stratégia célja a piaci helyzet megerősítése, valamint új piacok szerzése. E terveket a közlemény szerint megalapozta az elmúlt évek sikeres tőkepiaci jelenléte és az, hogy a társaság részt vesz a jegybank növekedési kötvényprogramjában is.

A társaság menedzsmentje továbbra is növekedési sztoriként tekint az Alteóra, de a jelenlegi osztalékfizetési szintet fenn kívánja tartani – írták a közleményben.

További cél, hogy 2024-ig a társaság részvényei bekerüljenek a Budapesti Értéktőzsde BUX indexébe, a hosszútávú célok között szerepel a másodlagos részvénykibocsátás is.

Az elképzelések között kiemelt szerepet kap a társaság 2013-ban létrehozott szabályozó központjának fejlesztése. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy a több kisebb önálló termelő egység összevonva egy nagy erőműként jelenjen meg a villamosenergia- és a rendszerszintű szolgáltatások piacán.

Az Alteo részvényei a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában szerepelnek.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.