BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fonterősödést hozhat a választás

Hamarosan újabb fejezetéhez érkezik a Brexit-szappanopera.

Hamarosan újabb fejezetéhez érkezik a három és fél év óta húzódó Brexit-szappanopera. Az Egyesült Királyságban december 12-én tartják az előrehozott parlamenti választást, amelyen a regnáló miniszterelnök, Boris Johnson reményei szerint a konzervatívoknak sikerül megszerezniük a többséget, és ezzel elhárulhatnak az akadályok a kilépési megállapodás elfogadása elől. A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint nőtt a Konzervatív Párt támogatottsága, a YouGov méréséből az derült ki, hogy megnyugtató, 68 fős többséget szerezhet a kormányzó formáció. Az igazsághoz tartozik, hogy a győztes mindent visz elven zajló választás kimenetelére vonatkozó előrejelzések már többször is tévesnek bizonyultak, legutóbb Theresa May volt ennek a szenvedő alanya. Ha a közvélemény-kutató prognózisa ezúttal pontos, akkor számottevően erősödhet a font, mivel nagyobb lenne az esélye a Brexit-megállapodás elfogadásának. Az előttünk álló mintegy két hétben természetesen akár jelentősen is változhat a pártok támogatottsága, de érdemes felkészülni a font szempontjából pozitív forgatókönyvre.

A Brexit sikeres lezárásával és a pontos kilépési dátum meghatározásával végre megszűnne egy jelentős bizonytalansági tényező a pénzpiacokon, és – legalább rövid távon – fellélegezhetne a font. A brit deviza dollárral szembeni árfolyama az október elején tapasztalt hirtelen emelkedés után az elmúlt hetekben sávozni kezdett az 1,28–1,30-os tartományban. A következő időszakban érdemes figyelni a fenti ellenállásra, mivel egy zászló alakzat rajzolódott ki a grafikonon, és ha sikerülne szignifikánsan áttörni az 1,30-os szintet, nagyobb tér nyílhat a további fonterősödés előtt. Ez esetben viszonylag gyorsan elérheti a jegyzés az 1,33-nál húzódó ellenállást, de az alakzati célárfolyam ennél is magasabbra, 1,35 közelébe mutatna. A pozíció nyitásával mindenképpen érdemes megvárni az 1,30-os szint áttörését, mivel a jelenlegi technikai kép még nem egyértelműen jelzi az irányt. A veszteségvágó stop-loss megbízást 1,28 közelében célszerű elhelyezni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.