BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Javultak Bulgária kilátásai a S&P szerint

Az S&P egy osztályzattal feljavította Bulgária adósi besorolását.

A Standard and Poor's egy osztályzattal feljavította Bulgária adósi besorolását, amely ezzel a másik két vezető hitelminősítő, a Fitch és a Moody's országbesorolási szintjére került. Az S&P Bulgária hosszú távú adósi besorolását az eddigi „BBB mínuszról” „BBB”-re javította és egyben osztályjavítás lehetőségére utaló pozitív kilátással látta el.

Az S&P új hitelminősítése megfelel a Moody's „Baa2”, illetve a Fitch „BBB” besorolásának.

Az S&P részben azzal indokolta a hitelbesorolás javítását, hogy a balkáni ország költségvetési helyzetének további javulása, valamint az ERM-2 árfolyamrendszerhez történő csatlakozás felé tett újabb lépések kikövezhetik az utat az euró bevezetése felé.

A hitelminősítő szerint a vártnál némileg nagyobb ütemben, 3,6 százalékkal nőhet idén a bolgár hazai össztermék (GDP), részben az erős belföldi keresletbővülés hatására.

A bolgár pénzügyminisztérium az idei évre 3,4 százalékos, jövőre 3 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Az idei GDP-arányos költségvetési hiánycélját 0,5 százalékról 2,1 százalékra növelte bolgár a kormány nyolc új amerikai F-16-os harci repülőgép vásárlása miatt. Bulgária az idén szerződött a gépek megvásárlására, és tekintettel az ország kedvező gazdasági kilátásaira és a költségvetés helyzetére, még az idén kifizetik a teljes vételárat, az 1,26 milliárd dollárt.

Bulgária azt tervezi, hogy a jövő év április végéig csatlakozik az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez. A balkáni ország korábban azzal számolt, hogy még az idei év végéig sor kerül a csatlakozásra.

Az új céldátum azt jelenti, hogy az EU-hoz 2007-ben csatlakozott Bulgária valamikor 2022-ben vezetheti be az eurót.

Bulgária már mintegy két évtizede az euróhoz rögzítette nemzeti valutáját, a levát.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül.

Az árfolyamrendszerhez történő csatlakozáshoz az euróövezet valamennyi tagállamának, az Európai Központi Banknak (EKB) és az Európai Bizottságnak a beleegyezésére van szükség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.