BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszokjuk a 330 fölötti árfolyamot

Év elejétől vizsgálva, a forint biztosította az egyik legalacsonyabb kamatot az intézményi befektetők számára.

Év elejétől vizsgálva, a forint biztosította az egyik legalacsonyabb kamatot az intézményi befektetők számára nemcsak a feltörekvő piacokon, hanem az egész világon. Az év elejétől mindössze 20 bázispontot hozott, ami a feltörekvő piacok világában a legalacsonyabb érték, de a fejlett piacok között is kiugróan alacsony. Alattunk már csak a kimondottan fejlett, negatív hozamú, jellemzően menedékdevizák vannak a listán – például a japán jen, az euró vagy a svájci frank –, amelyek mellett a forint eléggé kilóg a sorból. Így nem csoda, hogy fizetőeszközünk meglehetősen gyengén teljesített az idén, 3,3 százalékot gyengült az euróval és 6,4 százalékot a dollárral szemben. Ebben nem is várható jelentős változás, hiszen a jegybank nincs lépéskényszerben. Mert bár előrejelzésünk szerint az év elején megközelíthetjük az inflációs sáv (3 százalék plusz-mínusz 1 százalék) felső élét, de nem lépjük túl, így az árstabilitás nem kerül veszélybe. Ráadásul az MNB szerint a KSH módszertana felülbecsüli a tényleges inflációt.

A jegybanknak nincs inflációs célja, azt csak inflációs szempontból veszi figyelembe, de becslésünk szerint egészen a 345-ös euró-forint árfolyamig nem sérül tartósan az inflációs cél, vagyis nagyobb forintgyengülést is képes tolerálni a jegybank. A Reuters felmérése szerint a hozaméhség miatt a jövő esztendő a magas kamatú, fejlődő piaci devizák éve lesz, de a magas kamatot a forint nem képes megadni a befektetőknek. Az MNB adataiból látszik, hogy a külföldi szereplők 2015 óta fokozatosan építik fel spekulatív nettó forint short pozíciójukat, kihasználva a gyengülő forintot, a laza monetáris politikát, és ez az állomány mostanra már a 3000 milliárd forintot is elérte.

A következő időszakban a forint gyengülhet, a jellemző kereskedési sáv pedig 330 és 340 között alakulhat, amelynek jelenleg az alsó élén tartózkodik a forint. Ugyanakkor drasztikus gyengüléstől nem kell tartani, egyrészt mert a jegybank képes kezelni az esetleges sokkot, amivel a piac is tisztában is van, másrészt az EU-s támogatások még mindig devizabeáramlással járnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.