BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Őszi fordulat az alapoknál

Öt hónap után először zárult pozitív mérleggel a befektetési alapok értékesítése, jóllehet csak a forintgyengülés 17 milliárdot vett ki a befektetők zsebéből.

Októberben 19 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapok nettó eszközértéke, a portfóliómenedzserek kereken 7200 milliárd forintnyi vagyont kezeltek a hónap végén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikái szerint. A forint gyengülésén keresztül, a devizaárfolyam-változáson 17 milliárd forintot vesztettek a befektetők, de a hozamok is csak szerényen hoztak a konyhára: a szeptemberi kiemelkedő, 62 milliárd forinttal szemben most mindössze 3,5 milliárd forinttal gyarapították az állományt.

Fotó: MTI / Róka László

A 19 milliárd forintos többlet alapvetően annak a kedvező fordulatnak az eredménye, hogy május után – a Magyar Állampapír Plusz bevezetése óta először – októberben ismét pozitív volt a tranzakciók eredője. A befektetők 32 milliárd forinttal több megtakarítást helyeztek befektetési jegyekbe, mint amennyit kivontak az eszközosztályból.

Ennél nagyobb tőkebeáramlást legutóbb februárban regisztrált a jegybank. A MÁP+ elszívó hatása mellett mintha ismét megjött volna a megtakarítók étvágya a befektetési jegyekre.

A legtöbb új forrás továbbra is a legméretesebb állományú ingatlanalapokba érkezett, a 28 milliárdos többletet ötmilliárdos árfolyamveszteség terhelte, a csekély hozamokkal együtt összességében 26 milliárd forinttal nőtt a vagyonuk. Népszerűek voltak a részvényeket és kötvényeket is tartó vegyes alapok, a kategória értékesítése kilencmilliárd forintos pluszt mutatott a hónap végén.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.