Pénz- és tőkepiac

Sorsdöntő OPEC-ülés jön Bécsben

Csütörtökön még az elemzők arra számítottak, hogy lesz további kitermeléscsökkentés.

Október eleje óta emelkedő sávba szorult az olaj árfolyama. Az északi-tengeri Brent egy 3 dollár szélességű sávban mozgott, és a texasi WTI árfolyama is hasonló, emelkedő trendet mutatott. Leginkább az amerikai–kínai kereskedelmi tárgyalások kedvező alakulásának köszönhető, hogy egész novemberben az 55 dolláros szint fölött tudott maradni. A képet már árnyalta, hogy Donald Trump egy törvény elfogadásával kiállt a hongkongi tüntetők mellett – magára haragítva Kínát.

Pénteken viszont Oroszország mellett Irak is jelezte, hogy nem kíván tovább csökkenteni a kitermelési kvótáján, amelyet az olajár támogatására vezettek be. Mind a Brent, mind a WTI 5 százalékos eséssel reagált a hírre. Az iraki olajminiszter, Thamer Ghaban sietett menteni a helyzetet, vasárnap kilátásba helyezte az 1,2 millió hordós napi kitermeléscsökkentés 1,6 millióra emelését. Ez megtámasztotta az árfolyamot, de most mindenki a csütörtöki bécsi OPEC-találkozót figyeli. Nehéz menet lesz.

Az új szaúdi olajminiszter, Abdulaziz bin Salman kijelentette: országa nem hajlandó további áldozatok árán kisegíteni a kvótájukat nem teljesítő szövetségeseit. Az elfogadás óta ugyanis Irak, Kazahsztán, Nigéria és Oroszország rendre többet termelt, mint amennyiben megállapodtak, ezt ellensúlyozandó a szaúdiak a kvótájuk alá szorították a termelésüket.

Csütörtökön még az elemzők arra számítottak, hogy lesz további kitermeléscsökkentés, a pénteki mozgásokat látva lehet, hogy ez elkerülhetetlen.

Az arany árfolyama egy 30 dolláros sávba, 1450 és 1480 dollár közé szűkült, amelyet november 8. óta nem is hagyott el. A részvénypiaci rali, valamint az év végi profitrealizálás hatására rövid távon nem kizárt egy további korrekció. Itt az 1415, majd az 1381 dolláros technikai szinteket érdemes figyelni. A recessziós félelmek kiváltó okai azonban nem szűntek meg, így az arany menekülőinstrumentum szerepének jóvoltából hosszabb távon is erősödésre lehet számítani. Az 1479 dolláros, később pedig az 1516 dolláros szint áttörése lehet mérvadó.

arany kitermeléscsökkentés OPEC
Kapcsolódó cikkek