BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hirtelen korrekciók mellett gyengülhet a forint

A jegyzés több elemző szerint hamarosan elérheti a 337,07-nál található negatív történelmi csúcsot.

Tovább gyengült a forint, a péntek esti alacsony likviditású kereskedésben már jóval a 336-os szint felett járt az euróval szemben.

A jegyzés több elemző szerint hamarosan elérheti a 337,07-nál található negatív történelmi csúcsot.

Ezen a héten nem érkezik devizakereskedést befolyásoló makroadat Magyarországról, így a nemzetközi kockázatvállalási kedv változása alakíthatja a kurzust.

Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a forint lassú értékvesztése a mostani gazdasági környezetben valószínűnek tűnik. Szerinte érdemes különválasztani a hosszú távú trendet és a néhány napos, pár hetes árfolyammozgásokat.

A forint hosszabb távon, a következő 6–12 hónapban a mostani kilátások szerint fokozatosan gyengülni fog, mert mérsékelt a mozgástér az árfolyam befolyásolására a monetáris és a fiskális, vagyis a költségvetési oldalon.

MNB logisztikai központ. Forint. pénz 2017.09.05. foto: Vémi Zoltán
Fotó: Vémi Zoltán / VG

Azonban rövid távon látványos forinterősödések is előfordulhatnak. „Ez pedig azzal magyarázható, hogy a befektetők az alacsony forintkamatok miatt finanszírozó devizaként is használják a magyar fizetőeszközt. Nyugodt piaci környezetben, amikor ezeket a pozíciókat fokozatosan felépítik, nő a forinteladások összege.m Amikor ugyanezek a befektetők rossz hírek esetén elbizonytalanodnak vagy profitot realizálnak, hirtelen zárják ezeket az ügyleteket, és ez okozza a látványos erősödést a forint piacán” – elemezte az elmúlt hetekben a gyengülési hullámok után többször is látott rövid távú erősödés okait a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.