BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdos veszteség keletkezett a Rábánál

Minden lényeges soron nagymértékű visszaesést szenvedett el a Rába Holding, az értékesítés csökkenése mellett a továbbra sem enyhülő költségoldali nyomás is sújtotta a céget.

A Covid–19-járvány következtében a Rába csoport valamennyi fő piacán nagymértékű visszaesés volt tapasztalható a második negyedévben – írja az időszakot lezáró gyorsjelentésében a társaság.

Az értékesítés csökkenése mellett az erős költségoldali nyomást okozó magas bér- és energia-árszínvonal is súlyosbította a cég helyzetét.

A legnagyobb forgalmú futóműüzletág értékesítése 31 százalékkal, az alkatrészgyártó divízióé 59 százalékkal, a járműágazaté pedig 51 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Az utóbbi esetében az exportpiacok csökkenő keresletének hatását a honvédségi értékesítések elmaradása is erősítette.

Mindezek miatt a csoport árbevétele 43 százalékkal, 7,4 milliárd forintra zsugorodott.

A forgalomcsökkenés, a meghozott hatékonyságmegőrző intézkedések, valamint a 15,4 százalékkal csökkenő adminisztrációs és értékesítési költségek eredőjeként a csoportszintű üzemi veszteség 982 millió forintra hízott. Negyedéves és féléves szinten is operatív veszteség keletkezett valamennyi üzletágnál. EBITDA-ágon is masszív, mintegy 400 millió forintos deficitet termelt a Rába a negyedévben. A pénzügyi veszteség a második negyedévben 16 millió, az egész első fél évben 651 millió forint lett, az utóbbihoz az árfolyamveszteség 605 millió forinttal, a nettó kamatterhelés pedig 39 millió forinttal járult hozzá.

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

A holding adózott vesztesége a második negyedévben 1,05 milliárd forintra nőtt.

A nettó hitelállomány az előző év végéhez mérten csekély mértékben, 2,8 millió forinttal, 10,7 milliárd forintra emelkedett. Apadt – mégpedig 9 százalékkal – a cég saját tőkéje, amelyből az időszak végén egy részvényre 1432 forint jutott.

Mindennek ellenére Pintér István elnök-vezérigazgató célként tűzte ki a nyereséges működés helyreállítását a második fél évben, feltéve, hogy nem mélyíti tovább egy újabb pandémiás hullám a válságot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.