BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A buta pénz fűti a piacokat

Idei mélypontjára zuhant az úgynevezett okos pénz index, az SMI, ami arra utal, hogy az intézményi befektetők inkább az eladói oldalon állhatnak.

A piac mindig is megkülönböztette a portfólió menedzserek által kezelt „okos pénzt” a kisbefektetők kezében szorongatott „buta bankóktól”. Az okos pénznek még indexe is van Amerikában, az SMI (Smart Monex Index).

Az okos pénz hívők szerint a kereskedés első felében a buta pénz dominál a piacokon, míg az utolsó egy órában az okos.

Ez praktikusan a kisbefektetőket és az alapkezelőket jelöli, és valójában nem az okossághoz és a butasághoz van köze, hanem a piac értéséhez.

Egyéves mélypontra esett SMI, miközben az S&P500, ahogy más amerikai indexek, így a Dow és Nasdaq is, új csúcsra mentek – hívta fel a figyelmet Miró József, az Erste vezető elemzője.

Fotó: Shutterstock

Ez alapján arra lehet következtetni, hogy az okos pénz inkább az eladói oldalon állt az elmúlt időszakban, míg a buta pénz inkább a vevőin. Az előbbit magyarázhatja a piacok magas értékeltsége, míg a második csoport viselkedését az aki kimarad, az lemarad attitűd. Ezt az is alátámasztja, hogy a lakosságot a tengerentúlon alapvetően próbálja jól tartani az állam a válság kezdetétől fogva.

Sőt, az első időszakban olyan vastag volt a heti csekk (600 dollár), hogy az sok esetben magasabb jövedelmet biztosított a munkanélküliek számára, mintha dolgoztak volna. Igaz, ez októberben véget ért, de még így is jelentős pénzmennyiség maradt az amerikai lakosság kezében, ami megjelenik a részvénypiacon, és megveszi az éppen aktuális sztárt. Jellemzően a technológiai részvényeket. Míg az értékalapú papírokra most alig figyel a piac.

Az SMI általában az árfolyam emelkedés megalapozottságára utalhat

– vélekedett Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője.

Szerinte a mostani mélypont annak jele, hogy főleg a kisbefektetők vásárlásai hajtják felfelé a részvényárakat. Emiatt arra gondolhatunk, hogy a döntések nem kellően megalapozottak, nem eléggé hosszú távúak, s a befektetők keze könnyen megremeghet a korrekciók idején.

Ennek ellenére a historikus tapasztalat azt mutatja, hogy az SMI süllyedése nem erős eladási szignál, az emelkedés még hónapokig is eltarthat. Más szóval, korai lenne még temetni a tengerentúli Mikulás ralit, s a shortpozíciók építésének sem feltétlen jött el az ideje.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.