BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Távozhatnak a kínai cégek a Wall Streetről

Az Egyesült Államok képviselőháza elfogadta azt a törvényt, amely véget vethet a kínai tőzsdei cégek amerikai jelenlétének. A külföldi cégek három év haladékot kapnak arra, hogy transzparenssé tegyék működésüket.

Az Egyesült Államok képviselőháza szerdán egyhangú szavazással fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely alapján végső soron a külföldi cégeket el is lehet távolítani az amerikai tőzsdékről, ha nem felelnek meg a helyi tőzsdefelügyelet (SEC) által előírt számviteli követelményeknek, illetve ha a tengerentúli hatóságok nem ellenőrizhetik a könyvvizsgálatukat. Mivel a szenátus már korábban rábólintott a tervezetre, a hatálybalépéséhez már csupán Donald Trump aláírására van szükség, aki vélhetőleg nem fogja sokáig halogatni az aktust.

Jóllehet a törvény minden olyan külföldi társaságot érinteni fog, amelynek a részvényeit az amerikai tőzsdékre bevezették, nyilvánvalóan a kínai vállalatok számítanak az elsődleges célpontnak.

Egyrészt a Nasdaqról azóta már törölt kínai Luckin Coffee tavasszal kipattant könyvelési csalása – mintegy 300 millió dollárral kozmetikázták meg a cég bevételeit – az utolsó csepp volt a pohárban, amely felgyorsította a törvényalkotási folyamatot, másrészt már régóta szálka az amerikai hatóságok szemében, hogy Peking a szigorú belső titoktartási szabályokra hivatkozva folyamatosan elutasítja a hozzáférést a kínai cégek könyvvizsgálati dokumentumaihoz.

A befektetőket nem lepte meg a törvény elfogadása – hiszen köztudott volt, hogy ebben a kérdésben kivételesen egyetértenek a két nagy párt politikusai –, ám még így is heves piaci mozgások kísérték: a héten az online kereskedelmi óriás Alibaba eddig 5,5 százalékkal, legfőbb riválisa, a JD.com 5,6 százalékkal, a Pinduoduo megint csak 5,5 százalékkal, az elektromosautó-gyártó Nio pedig 11,2 százalékkal gyengült.

Fotó: Scott Eells/Bloomberg/Getty Images

A legnagyobb vesztes ugyanakkor a szintén csalás gyanújába keveredő Kandi Technologies részvénye volt, amelynek kurzusa szerdán 39 százalékkal zuhant. A Nióhoz hasonlóan villanyautókat gyártó Kandi ugyancsak hamis bevételi adatokat fabrikált a Hindenburg elemzőház gyanúja szerint.

Az Alibabának már csak ez az újabb fenyegetés hiányzott. Úgy tűnik, a cégnek nincs szerencséje a szabályozókkal.

Október végén a kínai hatóságoktól még nagyobb pofont kapott, amikor az érdekeltségébe tartozó Ant Group hongkongi és sanghaji tőzsdére lépése előtt két nappal jelentettek be egy olyan új jogszabályt, amely miatt határozatlan időre fel kellett függeszteni a mobilon is futtatható különböző pénzügyi alkalmazásokat üzemeltető vállalat részvénykibocsátását.

Mindez persze meglátszik az Alibaba-alapító Jack Ma cégének idei árfolyam-alakulásán is, az október végén még 317 dolláron álló papírok szerdára 260 dollár közelébe estek, bár az év eleji 220 dolláros értékhez képest még mindig maradt rajtuk 40 dollár nyereség.

A törvényre visszatérve, megoszlik az érintettek, a befektetőcégek és az elemzők véleménye. Míg a jogszabály hívei arra hivatkoznak, hogy három év átmeneti idő áll a külföldi cégek rendelkezésére, amely alatt alkalmazkodhatnak az új előírásokhoz, és a Wall Streetet csak akkor kell elhagyniuk, ha erre képtelenek, mások szerint Kína nem fogja megengedni, hogy az amerikai hatóságok felülvizsgálják a JD.com és társai számvitelét. Hiába nyilatkozott tehát szinte azonnal például Maggie Wu, az Alibaba pénzügyi vezérigazgatója, hogy igyekeznek megfelelni a törvénynek, erre egyszerűen nem lesz lehetőségük.

Ha pedig ez így lesz, hatalmas exodus indulhat meg a tengerentúli parkettekről. Jelenleg a Nasdaqon és a New York-i börzéken 217 kínai céget jegyeznek, összesített tőzsdei kapitalizációjuk eléri a 2200 milliárd dollárt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.