BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Devizaharcot hozhat a gyenge dollár

A gyengülő dollár éve lesz 2021 is az elemzői várakozások szerint, közben a világ számos pontján a helyi ­fizetőeszköz erősödése ellen küzdenek majd a gazdasági kilábalást féltő pénzügyi hatóságok. Ennek előjelei megszaporodtak az elmúlt hetekben, a szűkebb régiónkban Lengyelország a példa, és nem kivétel az eurózóna sem.

A világgazdaságra még mindig ránehezül a járvány, ennek megfelelően laza amerikai monetáris politikára és a zöldhasú további gyengülésére számítanak az idén az elemzők. A világpiacon domináns dollár eladása másutt a helyi fizetőeszköz erősödésével jár, ami gazdaságlassító hatású. Ez még csak a várakozásokban van jelen, de számos helyen – az euróövezetben, Kínában, Japánban és egy sor kisebb gazdaságban – már jelezték a döntéshozók, hogy harcolni kívánnak ellene:

2021 a devizaháborúk évének ígérkezik, ha nem is akkora harci zaj mellett, mint az elmúlt évek kereskedelmi háborúi.

Fotó: SHUTTERSTOCK

Az olajárak tavalyi zuhanása miatt szorongatott helyzetbe kerülő Irak például már az év végén egyötödével leértékelte a dinárt. Washington decemberben Svájcot és Vietnámot nevezte meg devizamanipulátorként, de sokkal szélesebb körben kelt aggodalmat a külkereskedelmi pozíció romlása, amit a dollár gyengülése fémjelez.

Az Európai Központi Bank döntéshozói szeptember óta hangoztatják, hogy nincs ínyükre az euró erősödése.

Hiába önti az olcsó pénzt a piacra a Fedhez hasonlóan az EKB is, a tavaszi 1,06-os mélypontról 1,22-ra erősödött az euró a dollár ellen, és a banknak alig van eszköze gyengíteni. A Reuters idei első elemzői devizafelmérése szerint 2021-ben még mindig van előtte tér, bár sokkal kisebb a tavalyinál: a konszenzus az év végére 1,25. Az előrejelzések nagyon széles tartományban, 1,14 és 1,3 között szóródnak. Rengeteg a bizonytalanság, főleg az év első felére, amikorra a konszenzus nem is lát változást a keresztárfolyamban.

A pont-előrejelzések azonban nagy kilengéseket fedhetnek el.

Olivier Korbier, a Société Générale devizastratégája szerint rövid távon a zöldhasú akár jelentős visszaerősödését is okozhatja, hogy a piacokon példátlan mennyiségű eladási pozíció épült fel a dollárban. A Nordea elemzése azonban egy érdekes korrelációra hívja fel a figyelmet: az utóbbi tíz évben az euró-dollár kereszt követte a kínai belföldi hitelezés hullámzásait, és mivel az ázsiai ország lendülete aligha törik meg az első fél évben, az 1,25-os szint elérése benne van a pakliban.

Maga Kína a jüan erősödése ellen küzd.

A devizamanipulátor bélyeget Washington egy éve vette le Pekingről, amikor kettőjük külkereskedelmi háborújában részleges megegyezés született. A jövő mondja meg, hogyan alakul majd a viszony a következő amerikai elnök, Joe Biden alatt, mindenesetre az év azzal indult, hogy a jüan 2018 óta legerősebb szintjét érte el a dollárral szemben. A kínai jegybank ellenlépéseket tett: megengedte a belföldi cégeknek, hogy növeljék a jüan külföldi hitelkínálatát. A Reuters felmérés szerint az első fél évben sikerül a 6,5-es szinten megállítani a jüant, azonban arra számítanak, hogy az év végéig 6,4-re erősödik. Nem fordul vissza várhatóan a jennek a japán döntéshozókat aggasztó erősödése sem: bár a 100-as szintet aligha szakítja át tartósan, az év végére 103-ról 102-re erősödhet.

Fotó: Refinitiv, VG-grafika

A dollár gyengülése sok feltörekvő piacon is fordulatot okozott, erősítve a helyi devizákat.

Talán a leglátványosabban Lengyelország szállt szembe ezzel, ami számunkra azért is releváns, mert a közép-euró­pai devizák és kamatok trendszerűen egy irányba mozognak. Az infláció a régiónkban sötét ló marad, de miután az alacsony tavalyi bázisnak betudhatóan decemberben a lengyel éves árindex a 2,5 százalékos cél alá bukott, megugrott a valószínűsége, hogy a jegybank már akár a héten tovább csökkenti 0,1 százalékos irányadó kamatát. E várakozás ellenére a Reuters-konszenzus szerint a zloty a mostani 4,51-os szintről az euró ellenében az év végére 4,4-re izmosodhat. A forint számára kisebb erősödést várnak: 360-ról 356-ra. Az Equilor technikai kitekintése szerint azonban rövid távon ismét a 363–365-ös tartomány irányába indulhat a forint a múlt heti 360-hoz közeli zárás után. A Reuters felmérésében január végére 358,5-es szint szerepel, az előrejelzések 355 és 360,6 között szóródtak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.