BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kamatdöntő ülést tart az MNB Monetáris Tanácsa

Ha marad a befektetői optimizmus, akkor elemzők szerint, még az első félévben csökkenheti az egyhetes betéti kamatot az MNB.

Kedden délután tart kamatdöntő ülést a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, a szokásos menetrend szerint 14 órakor lesz a bejelentés, 15 órakor jelenik meg a közlemény.

Ezúttal sem számítunk változásra a monetáris kondíciókban, s a kamatszinteket is változatlanul hagyhatják a döntéshozók

– mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Ugyanakkor szerinte a közleményben ismét hangsúlyozhatják, hogy a jegybank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása, mellette pedig támogatják a pénzügyi stabilitás fenntartását, és a kormány gazdaságpolitikáját.

Fotó: Shutterstock

Az egyhetes betéti eszköz jelenleg a legrugalmasabb monetáris politikai eszköz, mellyel a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülésre reagálnak, és amíg az inflációs kockázatok indokolják, az alapkamat (0,6 százalék) és az egyhetes betéti eszköz kamata (0,75 százalék) között különbséget tartanak fenn – folytatta az elemző.

Az elmúlt hetekben erősödni tudott a forint, és a feltörekvő piacokon is befektetői optimizmus volt tapasztalható, amennyiben a folyamat tartósan fennmarad, nem lehet kizárni, hogy az első félévben az egyhetes betéti eszköz kamatszintjét visszaviszik 0,6 százalékra, ugyanakkor az erre való utalásra a mai közleményben még nem számítunk – tette hozzá Varga Zoltán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.