BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kell temetni a GameStopot

Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni a GameStop részvényeinek elmúlt időszakban tapasztalt ámokfutását.

Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni a GameStop részvényeinek elmúlt időszakban tapasztalt ámokfutását, a kint lévő részvényeket jóval meghaladó short floatot, a Redditen szerveződő WallStreetBets internetes közösség célzott támadását a „gonosz” Wall Street-i bankárok ellen, és az ebből származó short squeeze-t, ami az év eleji 15 dollár körüli szintről 500 dollár fölé emelte a papír árfolyamát.

A kialakult, és egyébként továbbra is fennálló extrém short float nem a véletlen műve, számos hedge fund azért spekulál a GameStop teljes bukására, mert a számok alapján joggal feltételezhető, hogy nem fenntartható a cég üzleti modellje.

A videojátékok és konzolok fizikai értékesítéséről ugyanis még mindig nem tudott átnyergelni a digitális értékesítésre a cég. Az elmúlt évek eladásai hét-nyolc év alatt feleződtek, és nincs jele trendfordulónak. 2018 óta évről évre 10 százalék fölötti volt a visszaesés mértéke ezen a soron, és tavaly 11 százalékkal csökkent a vállalat üzleteinek a száma is, a tendenciát nyilván tovább súlyosbítja a járványhelyzet.

A GameStop próbálkozott gyűjthető tárgyak, kiadványok értékesítésével, de ez a szegmens értelemszerűen nem képes olyan mértékben digitális irányba mozdulni, mint a videojáték-értékesítés. Az erőfeszítések eredményéről azonban mindent elmondanak az elmúlt évek számai…

Az utolsó reménysugár a vállalat számára Ryan Cohen megjelenése lehet. A Chewy alapítójaként ismert vállalkozó 10 százalékos részesedést szerzett a vállalatban, és segítene a GameStopnak átlendülni a 21. századba.

Ezen a héten több új vezető is érkezett a céghez, akik mind kipróbált és elismert szakemberek az e-commerce területén.

A vállalatot tehát nem kell még temetni, de annyi biztos, hogy értéket kereső befektetőként érdemes kerülni a papírokat. Egyelőre továbbra is a spekulánsok terepe a GameStop-részvények piaca, függetlenül attól, hogy milyen narratívát húzunk fel mögé. A Ryan Cohen által gyakorolt befolyás hatásait azonban érdemes lehet majd figyelni egy-két éves időtávon, ez kínálhat még kiutat a vállalat gyászos helyzetéből.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.