BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aggódnak az amerikai jegybankárok

Több Fed döntéshozó is úgy véli, nem lehetünk biztosak benne, hogy az infláció élénkülése csupán átmeneti lesz.

Figyelmeztető jelzéseket adtak amerikai jegybankárok, hétfőn a Fed több döntéshozója is nyilatkozott az inflációs folyamatokról – mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője.

Hozzátéve: a dollár egyelőre nem reagált az jegybanki kommunikációra, a tegnapi kereskedésben gyenge oldalát mutatta az euróval szemben.

Esther George (Kansas City Fed) szerint, az amerikai jegybanknak résen kell lennie, mivel a fiskális ösztönzés megváltoztatta az árdinamikát, a gazdaság újraindulásával ugyanis a megtakarítások egy része a fogyasztásban csapódhat le. Emiatt nem szabad mereven megközelíteni a monetáris politikai eszközöket, és nem lehetünk biztosak benne, hogy az infláció élénkülése átmeneti lesz.

Fotó: Shutterstock

Hasonló véleményen van James Bullard (St. Louis Fed) is, aki a Yahoo Finance-nak adott interjút.

A Fed döntéshozója szerint az idei évben és jövőre 2 százalék felett fog alakulni az infláció az Egyesült Államokban, melyet nagyrészt átmeneti hatások okoznak, de egy része a várakozásokba is beépül. A következő hónapokban meg kell vitatni az eszközvásárlási program további sorsát, de érdemi módosításokra csak azután kerítenek sort, miután a gazdaság teljesen maga mögött hagyta a járványt, illetve a válságot.

Robog az amerikai szállítási szektor

Ahogy újraindult az amerikai gazdaság, az aktivitás egyre erősödött a légi, a közúti, a vasúti fuvarozásban, valamint a házhoz szállításban. A fellendülés már érezteti hatását a piacon, szárnyalnak a szektor papírjai.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.