BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs megállás, tovább zúdul a pénz a befektetési alapokba

A 8633 milliárd forintos összeg az alapkezelői költségek levonása utáni érték.

Tovább gyarapodtak a magyarországi befektetési alapokban kezelt megtakarítások, amelyek összesített nettó eszközértéke áprilisban 8633 milliárd forintot tett ki – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap publikált adataiból.

A 8633 milliárd forintos összeg az alapkezelői költségek levonása utáni érték, vagyis azt tükrözi, hogy a befektetési jegyek az aktuális árfolyamuk alapján mennyi pénzért lennének értékesíthetők.

Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékos volt az állománynövekedés, míg egy éves időtávon közel 20 százalék. Az MNB adatai szerint ez a 106 milliárd forintos havi állománynövekedés legfőképp a tranzakciók alakulásának (129 milliárd forintos plusz) és a devizaárfolyam-hatásoknak (mínusz 23 milliárd forint) volt betudható.

Fotó: Shutterstock

Változatlanul az ingatlanalapok súlya a legnagyobb (2493 milliárd forintos piaci értékkel), amit a vegyes alapok követnek 1745 milliárddal, részvényalapokban 1666, míg kötvényalapokban 1578 milliárd forintnyi befektetés pihent. Az ingatlanalapokban a lakossági megtakarítók aránya 40 százalék, a vegyes alapokban kiugróan magas (72 százalék), míg a részvényalapokban egyharmad.

Az alapokban lévő 8633 milliárdos összeg majdnem fele volt lakossági ügyfeleké, 36 százalékuk pénzügyi vállalatok vagyona, 13 százalék egyéb vállalatoké, s a befektetési jegyek 2 százaléka volt az államháztartásnál. A befektetési jegyek háztartási állománya 4247 milliárd forintra emelkedett, míg tavaly áprilisban csak 3683 milliárdnyit tartott a lakosság, az összeg két hónapot leszámítva folyamatosan emelkedett 2020 márciusa óta.

Másképp súlyoztak áprilissal bezárólag a bankok, biztosítók és pénztárak: a pénzügyi vállalatok 3092 milliárd forint értékű befektetési jeggyel rendelkeztek, amelyből 930 milliárd volt ingatlanokba fektető alapokban, 809 milliárd forint részvényalapokban és 656 milliárd kötvényalapokban.

Fotó: Shutterstock

Áprilissal bezárólag 782 befektetési alap közül lehetett választani, míg egy éve 736 működött, a legnagyobb merítés jelenleg a részvényalapokból lehetséges (226 darab), az ingatlanpiaci trendeket pedig 175 alap közül válogatva lehet lekövetni.

A tőkepiaci mozgások vegyesek voltak, a BUX áprilisban 2,5 százalékkal csökkent,

az MSCI fejlődő piaci index majd ennyivel emelkedett, a legjobb teljesítményt a fejlett piacok mutatták, ahol 4,5 százalékos hozamot lehetett elérni.

Az alapok mérlegében a források 89 százalékát tette ki a kibocsátott jegyek nettó eszközértéke (8633 milliárd forint), amelyen túl 421 milliárd forintos hitellel és közel 600 milliárd forint egyéb forrással rendelkeztek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.