BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megállt a napok óta tartó esés az olajpiacon

80 dolláros hordónkénti ár várható az év utolsó három hónapjára. Itthon szerdáig érdemes várni a tankolással.

Hét napig tartó lejtmenet után hétfőn korrekció következett be az olajpiacokon, az irányadó nyersolajtípusok jegyzésára 3 százalékkal emelkedett. 

A fordulatot támogatta, hogy megállt a dollár erősödése, ugyanakkor a koronavírus delta variánsának megugró esetszámai miatt egyáltalán nem tűnt el az idegesség a piacról.

Hétfőn május óta nem látott mélypontokról sikerült feltérdelni, a Brent hordónkénti ára 64,6 dollárról, míg a WTI-é 61,7 dollárról fordult. De ez még csak gyógyír az elmúlt napok veszteségeire, egy hét alatt a két fő típus kurzusa 8, illetve 9 százalékkal csökkent, ilyen gyors zuhanásra pedig tavaly ősz óta nem volt példa. A héten folytatódhat a korrekció – idézte a Reuters Kazuhiko Saitót, a Fujitomi vezető elemzőjét – de az emelkedés törékeny, 

világszerte egyre nagyobb aggodalomra ad okot az üzemanyagkereslet csökkenése, amely egyértelműen az új utazási korlátozások bevezetésével függ össze.

Fotó: Shutterstock

A gyorsan romló vírushelyzet az OPEC tagokat és Oroszországot a kibocsátás havi növelésére tett ígéretük felülvizsgálatára késztetheti – figyelmeztettek elemzők. A Goldman Sachs ugyanakkor töretlenül optimista, „túladottá vált a piac”-vélik,  a negyedik negyedévre 80 dolláros árat várnak, mivel a globális kereslet továbbra is meghaladja a kínálatot.

Az árak további emelkedése ellen szól azonban, hogy az amerikai termelés a múlt héten napi 11,4 millió hordóra emelkedett, a bányászati cégek pedig már a harmadik egymást követő héten helyeztek üzembe új fúrótornyokat

– közölte a Baker Hughes ágazati-szolgáltató vállalat. Ennek megfelelően a benzinkészletek is emelkedtek a múlt héten (pedig nemrég a járvány előtti szintre apadtak), miközben a kereslet már csökkenő trendet mutat. Az egyébként nem egyszerű képletet a következő hetekben a hurrikán szezon tovább bonyolíthatja – írta hétfőn az Erste elemzője. Hozzátették, az ázsiai piacokon túlkínálat alakult ki a dízel üzemanyagból, mivel a járvánnyal összefüggő lezárások legalább napi 1,2 millió hordó kőolajkereslet kiesést okoztak.

A szektor cégeit egyelőre korai temetni,

a FactSet összesítése szerint a második negyedévben az energetikai vállalatok profitja 15,9 milliárd dollár volt (a referencia időszaki 10,6 milliárd dollár veszteség után), ezáltal az S&P 500 index 11 szektora közül az energia teljesített a legjobban. A 22-tagú szektorindex profitja összességében 26,5 milliárd dollárral javult, aminek több mint fele a Chevron – ExxonMobil páros érdeme. Ezek után nem csoda, hogy a Big Oil társaságok sorra döntenek osztalékemelésről, így tett a Chevron és a Marathon Oil, vagy a holland Royal Dutch Shell, máshol pedig ezt még részvény-visszavásárlásokkal is kiegészítik.

Szerdán árcsökkenés a kutakon

Jelentős árcsökkenésnek leszünk tanúi szerdán a hazai benzinkutakon – írta a Holtankoljak portál. A benzin ára bruttó 7 forinttal csökken literenként, a gázolajért pedig 5 forinttal fizetünk majd kevesebbet. Így a 95-ös benzin átlagára 438 forint lesz literenként, míg a dízelé 435 forint. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.