BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gondok vannak a kínai tőzsdén

A sanghaji és a sencseni börze indexei is leszálló ágba kerültek.

Jelentősen csökkentek az irányadó kínai tőzsdeindexek szerdán, mivel a növekvő energiaválság arra készteti a befektetőket, hogy szabaduljanak a gyárak leállása által veszélyeztetett ágazatok, köztük a vegyipari és az acélgyártó vállalatok részvényeitől.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite (SSEC) 1,83 százalékkal, 3536,29 pontra, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 1,64 százalékkal, 14 079,02 pontra, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 1,02 százalékkal, 4833,93 pontra esett. A hongkongi Hang Seng viszont 0,67 százalékkal, 24 663,50 pontra kúszott fel.

Fotó: Shutterstock

Elemzők szerint az elektromos energia szolgáltatásban kialakult válság, amelynek következtében gyárakat állítanak le az egész országban, sokkal nagyobb veszélyt jelenthet a gazdaságra, mint a China Evergrande ingatlanfejlesztő konglomerátum adósságválsága.

A szerdai tőzsdei kereskedésben az ingatlan- és a bankszektor erősödött, miután a súlyos fizetési gondokkal küzdő China Evergrande bejelentette, hogy eladja a kínai Shengjing Bankban meglévő részesedésének egy részét a Shenyang Shengjing Finance Investment Group nevű, állami kézben lévő vagyonkezelőnek. Ebből 9,9 milliárd jüan (1,5 milliárd dollár) értékben jut készpénzhez. A kormány arra ösztökél állami tulajdonú cégeket és az állam által támogatott ingatlanfejlesztőket, köztük a China Vanke vállalatot, hogy vásárolják meg az Evergrande eszközeinek egy részét.

A befektetők kerülték viszont az energiaellátás szempontjából kényes iparágakat, így a színesfém- és az acélipari, valamint a vegyipari vállalatok részvényeinek árfolyama 3 százalék és 5,4 százalék közötti mértékben csökkent. 

Az energetikai és a szénipari vállalatok árfolyamának alakulását tükröző két alindex egyaránt több mint 5 százalékkal zuhant.

A Huaneng Power – Kína legnagyobb energiaszolgáltatója, a China Huaneng csoport hongkongi tőzsdén jegyzett leányvállalata – 3,7 százalékot veszített értékéből. Egy másik kínai energiatermelő óriásvállalat, a Datang csoport részvényeinek árfolyama pedig 7,3 százalékot esett a szerdai kereskedésben.

A pekingi vezetés sürgette a vasúttársaságokat, hogy erősítsék meg a szénszállítást, és arra kérte a helyi kormányzatokat, hogy figyeljenek erősen az erőművek készleteire, a szén iránti kereslet és kínálat alakulására.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes kiadásában egy szerdán megjelent cikk szerint egyesek arra számítanak, hogy a helyi kormányzatok engedélyezni fogják az energiaszolgáltatóknak az áremelést a leghidegebb, téli hónapokban. Ez azonban szembe menne a kínai piacfelügyelet nyersanyagárak felszökése elleni törekvéseivel.

Rontotta a hangulatot az is, hogy az amerikai Goldman Sachs és a japán Nomura bankház lefelé módosította a kínai gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését. 

A Goldman Sachs 8,2 százalékról 7,8 százalékra, a Nomura pedig ugyancsak 8,2 százalékról 7,7 százalékra vitte le a GDP-növekedés idén várható ütemét.
Csi Kang, a kínai jegybank kormányzója egy keddi nyilatkozatában elmondta, hogy a potenciális gazdasági növekedési ütem a várakozások szerint az 5 százalék és a 6 százalék közötti tartományban marad, és továbbra is tartani fogják a normális monetáris politikai paramétereket, ameddig csak lehetséges.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.