BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hajózási részvényekre spekulál a piac

Az ukrajnai háború nyomán várható gabonahiány miatt alternatív szállítókat keresnek az élelmiszer-importőrök, ami felértékeli a hajózási részvényeket.

Ahogy az ukrán vetés elmaradása és az Oroszországgal szembeni szankciók egyre jobban kifeszítik a globális élelmiszerpiacot – lévén szó két nagy gabonaexportőr kieséséről –, úgy irányul a befektetők figyelme a hajózási társaságok részvényei felé.

A NASDAQ-on jegyzett, ömlesztett szárazárukra szakosodott Star Bulk Carriers esetében a Wall Street-i konszenzus 32 százalékos felértékelődési potenciált lát a keddi 27,48 dolláros záróárhoz képest egyéves horizonton. Erős vételen tartják az elemzők 36,29 dolláros 12 havi célárral, mert a cég jó eséllyel profitálhat a szállítási költségek masszív emelkedéséből.

Fotó: starbulk.com

Technikailag is érdekes a képlet, mert egy emelkedő trendcsatornában mozog a kurzus,

melynek a padlója 26 dollárnál húzódik, a teteje pedig 32-nél.

Ráadásul a cég vonzó osztalékpolitikát hirdetett. A profit jelentős részét szétosztják a befektetők között.   

Míg a New York-i tőzsdén jegyzett, konténeres szállításokat végző Danaos esetében a keddi 93 dolláros záróárhoz képest 25 százalékos a felértékelődési potenciál egyéves horizonton. A Wall Street konszenzusa szerint ugyanis 116,67 dollár a 12 havi célár, s óvatos vétel. Bár a társaság egy részvényre jutó nettó eszközértéke 144 dollár, s ez a részvény is emelkedő trendcsatornában mozog, de éppen az 50 napos mozgóátlagnál húzódó erős támaszt teszteli. Ugyan egyszer már felpattant, de érdemes figyelni ezt a szintet.   

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.