BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
STRATÉGIA

ESG kontra hadipari befektetések

Az orosz-ukrán háború megnövelte a hadiipari cégek részvényei iránti keresletet, felhajtva az árfolyamokat.
2022.05.31., kedd 16:16
Stratégia Rheinmetall Ag
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/JAN WOITAS

Az elmúlt évek a fenntartható, zöld – vagy szaknyelven az ESG – befektetésekről szóltak. Számos alapkezelő ki is tette a zöld jelzést, és nagyon sok olyan befektetésétől megvált, amely környezeti, társadalmi vagy vállalatirányítási szempontból nem volt vállalható. Ilyenek voltak például a dohányipar vagy a szénerőműveket üzemeltető cégek papírjai, de a hadipari befektetések is.

28 April 2022, Lower Saxony, Munster: A Bundeswehr Leopard 2 A7V main battle tank stands on the training ground. Photo: Philipp Schulze/dpa (Photo by PHILIPP SCHULZE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: PHILIPP SCHULZE / dpa Picture-Alliance via AFP

Az orosz-ukrán háború ebben is szemléletváltást hozott. A fegyvergyártással foglalkozó cégek és beszállítóik csak kisebb része van jelen a tőzsdéken, és ezek a vállalatok is több lábra álltak a korábbi években. Ilyen az egyik legnagyobb német fegyvergyártó, a Rheinmetall AG is, amelyet február elején még csak az autóipari beszállítói kilátások miatt ajánlottunk. Az akkori, 114,42 eurós elemzői célár már önmagában is 23,6 százalékos felértékelődést jelentett volna. A háború kitörése után viszont olyan mértékben emelkedett a védelmi ipari termékek iránti kereslet, hogy a Rheinmetall árfolyama a február eleji 90-ről március végére már a 200 euró fölé nőtt.

Ennek a 130 éves vállalatnak már erős magyarországi kötődése is van: egy tavaly novemberi szándéknyilatkozat alapján márciusban 25,12 százalékos részesedést szerzett a 4iG-ben, és a napokban pedig a Rheinmetall, a 4iG és a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. közös vállalat alapításáról írt alá előzetes megállapodást, hogy részt vállaljanak a Magyar Honvédség digitalizációjában, valamint a közép-kelet-európai NATO tagállamok számára digitális eszközöket fejlesszen és forgalmazzon annak érdekében, hogy megfeleljenek a mai és jövőbeni harctéri követelményeknek.

 

Mindemellett tovább bővítik a védelmi eszközök gyártását: a Bundeswehrrel szeretnék megduplázni a megrendeléseket; Ukrajnába a már jól ismert Leopard tankokat fognak szállítani; Nagy-Britanniának száz darab Boxer járművet adtak el; Magyarországról pedig érkezett egy több százmilliós lőszer megrendelés 2031-ig, de már 2020-ban is rendeltünk tőlük Lynx lánctalpas járművet.

27 August 2019, Saxony, Frankenberg: Soldiers recover an injured comrade with a GTK boxer with medical equipment during a demonstration in the Wettin barracks. The Wettiner barracks currently house around 1100 soldiers. Photo: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by JAN WOITAS / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: JAN WOITAS / dpa Picture-Alliance via AFP

A Rheinmetall bevétele tavaly meghaladta az 5,8 milliárd eurót. A közel 4 százalékos osztalékhozammal hosszú távon is jó befektetés lehet, ha pedig a cég árfolyamának idei emelkedését és várható kapitalizációját nézzük, még az is elképzelhető, hogy DAX-tag lesz.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.