BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tépik a Gazprom részvényeit, 25 százalékos raliban a kurzus

Az első féléves rekordprofit és a bőkezű osztalékjavaslat meghozta a kereskedők kedvét az orosz energiavállalat papírjaihoz.

Több mint 25 százalékkal lőtt ki a szerda délelőtti kereskedés során a Gazprom részvényárfolyama, amelyet ezzel már 255 rubel körül jegyeznek a moszkvai börzén.

Kazan,,Russia,-,Oct,06,,2021:,Gazprom,Is,A,Russian
Fotó: Shutterstock

A dollárban jegyzett orosz RTS részvényindexet 3,6 százalékkal, a rubelben denominált MOEX részvénykosarat pedig 4,7 százalékkal húzta feljebb a gázipari mamutcég teljesítménye.

A papírokra azt követően vetették rá magukat a befektetők, hogy az orosz energiaipari óriás tegnap esti közlése szerint rekordra hízó, 41,75 milliárd dollárnak megfelelő adózott nyereséget ért el az első fél évben, az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború, valamint az arra adott nemzetközi szankciók nyomán elszabaduló energiaáraknak köszönhetően.

A csúcsprofitból pedig a részvényeseknek – köztük a nagytulajdonos orosz államnak – is jut majd bőségesen, a társaság ugyanis az egész éves nyereség legalább felét tervezi visszaosztani nekik.

Az első félév eredményéből részvényenként 51 rubel időközi osztalék kifizetését irányozta elő a vezetőség, ami a bejelentéskor még mintegy 25 százalékos osztalékhozamot jelentett, de még a szerda délelőtti rali fényében is 20 százalék körüli hozamot kínál.

A Gazprom árfolyama
 

Az elképesztő rali ellenére a Gazprom kurzusa továbbra sem heverte még ki az idei árfolyamzuhanást, amit az orosz invázió februári megindítása, valamint az Oroszország elleni nyugati szankciók okoztak. A társaság részványárfolyama 20 százalékkal tartózkodik a tavaly év végi szint alatt.

A lakosság játszóterévé vált az orosz tőzsde – a hangulat barátságos, a kereskedés eseménytelen

Ha nem is talál magára, azért ledolgozza az idén összeszedett veszteségei egy részét az év végéig a moszkvai részvénypiac – derül ki a Reutersnek a helyi piacot behatóan ismerő elemzők körében végzett felméréséből.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.