A határidős fűrészáru jegyzése hétfőn 410,80 dolláron zárt ezer deszkalábonként, ami 2,36 köbméternek felel meg. A mostani árszint több mint 70 százalékkal alacsonyabb a márciusi csúcsnál, amikor az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelésbe kezdett az elleni küzdelem jegyében. 

US, People shop for lumber at a Home Depot store in Alhambra, California on May 4, 2022. - The US central bank announced its biggest interest rate hike in over twenty years as it deals with fast rising home, gas and food prices in the US economy. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP)
Fotó: Frederic J. Brown / AFP

A jegyzés az egy évvel ezelőtti, szezonálisan azonos időszaki árazásnak is csupán a kétharmada. 

Emlékezetes, hogy a fűrészáru jegyzése a 2020-as karantén első napjaiban összeomlott, majd még azon a nyáron fellobbant, mert az otthon ragadt amerikaiak tömegesen kezdtek otthonuk átalakításába. E barkácskereslet mellett a lakáseladások megugrása is fűtötte a deszkapiacot. Az árak akkor megnégyszereződtek.  

A fűrészáru idei lejtmenete azzal magyarázható, hogy a jegybank fékezni próbálja a fogyasztói árak emelkedését, és a túlfűtött lakáspiacot is célba vette.

Érdekesség, hogy két éven át a fűrészáruköltségek emelték a lakásárakat, ezzel szemben most 

a lakásépítők azt mondják, hogy hiába lett olcsóbb a faanyag, saját haszonkulcsuk sérülése nélkül nem áll módjukban árengedményt adni a lakásvásárlóknak.  

Az elmúlt évtized legmagasabb jelzáloghitel-kamatlábai annyira lefékezték a tengerentúli lakáseladásokat, hogy a fűrészáruk vevői  már nem aggódnak a hiányjelenség miatt, gyakorlatilag megszűnt a spekulatív felvásárlás. 

A fűrészáru már nem szexi 

– mondta Michael Goodman, a sherwoodi Lumber Corp. kereskedőcég speciális termékekért felelős igazgatója. Hozzátette: lezárult az az időszak, amikor mindent vittek a vásárlók, amit csak a telepen találtak.

Az amerikai újlakás-építések üteme 13 százalékkal csökkent az áprilisi csúcsokhoz képest, de a deszkapiacot érintő hatás ennél sokkal erősebb. Mert épp a családi házak építése esett vissza meredeken, márpedig jellemzően egységenként körülbelül háromszor annyi fűrészárut használnak ezek építésénél, mint a városi lakótömbök esetében. 
 

A fűrészáru-ágazat recesszióra készül.

A fűrészárú heti határidős ára
 

A Forest Economic Advisors előrejelzése szerint 

a fűrészáru-forgalom idén 2,5 százalékkal, míg jövőre 4,5 százalékkal eshet vissza,

mert az otthonépítések leállnak, a lakásátalakítások pedig visszatérnek a normális kerékvágásba a pandémiás felújítási-barkácsolási boomot követően.

A kereslet visszaesése ellenére sem számol az ágazat a régi 200 és 400 dollár per ezer deszkaláb közötti árak visszatérésével. Egyrészt a faárak is magasabbak, másfelől a fűrészmalmok költségeit is felhajtja az infláció. Ráadásul Brit Columbiában erdőtüzek, fafúró kártevők és a környezetvédelmi erőfeszítések korlátozzák a fakínálatot. Emellett

 500 dolláros árszinten már érezhetően visszafogták termelésüket a kanadai és az amerikai malmok.