BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint és az OTP a hét győztese

A részvénypiac heti forgalma 41,946 milliárd forint volt, szemben az előző heti 31,110 milliárd forinttal, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.

Növekvő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 40 431,97 ponton zárt pénteken, 828,61 ponttal, 2,09 százalékkal magasabban, mint egy hete. A részvénypiac heti forgalma 41,946 milliárd forint volt, szemben az előző heti 31,110 milliárd forinttal, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.

A local broker watches a stock exchange screen at the headquarters of Erste Investment Ltd in Budapest on October 30, 2008. The Hungarian forint rose further and stocks showed another jump today on a wave of positive sentiment following an international support plan for Hungary. On the stock exchange, the blue-chip BUX index opened at 14,161 points to show a gain of 5.69 percent, having advanced by 14.1 percent on Wednesday. In the biggest country bailout so far in the current global financial meltdown and the first in Europe, the IMF pledged 12.5 billion euros (16 billion dollars) to embattled Hungary, the European Union offered 6.5 billion euros and the World Bank added another billion euros.
Fotó: Attila Kisbenedek / AFP

Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek küldött összefoglalójában kiemelte, hogy bár a BÉT részvényindexe pénteken enyhén, 0,05 százalékkal gyengült, azonban a BUX a 40 ezer pontos szint fölött tudott maradni. A vezető részvények közül a Richter pénteken bejelentette, hogy eladja a romániai nagy- és kiskereskedelmi üzletágát, az értékesítés csökkenti a cég devizakitettsége miatti eredményfluktuációt, és javítja a marzsokat, ennek hatására pénteken 0,12 százalékkal erősödni tudott a gyógyszergyártó részvénye.

Kitértek arra, hogy a Standard & Poor’s – amely az uniós források kismértékű csökkentésére számít – a csütörtökön megjelent elemzése szerint nem tervezi Magyarország leminősítését, így egyelőre nem kerül veszélybe Magyarország BBB adósbesorolása. A hitelminősítő azt is kiemelte, hogy a devizatartalék nem csökkent, és 4 milliárd eurós repokeret áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelkezésére az Európai Központi Banknál.

Az Equilor azt is kiemelte, hogy a forint nagymértékben erősödött a főbb devizákhoz képest a héten, ami még az egy héttel korábbi MNB-döntésnek köszönhető. Az euró árfolyama 410 forint alá, a dolláré 417 forint közelébe csökkent.

A héten a legnagyobb mértékben, 5,7 százalékkal az OTP erősödött, 24,15 milliárd forintos forgalom mellett, a papír 8940 forinton fejezte be a kereskedést pénteken. A Richter árfolyama 0,63 százalékkal emelkedett, 10,08 milliárd forintos forgalomban, a részvény pénteken 8030 forinton zárt. A Mol árfolyama 0,16 százalékkal esett vissza, 2446 forinton zárta a hetet, forgalma 5,68 milliárd forint volt. A Magyar Telekom jegyzése a héten 0,18 százalékkal csökkent, a részvény 282,5 forinton zárt pénteken, heti forgalma meghaladta az 1,19 milliárd forintot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.