BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Külföldön és idehaza is befűtöttek az emelkedésnek, a BUX pedig kihasználta a ziccert

Amerikától Nagy-Britanniáig ontották a kedvező híreket, ám a BUX szempontjából a legfontosabb tényező a forint magára találása lehetett.

A hazai tőzsdeindex is felkapaszkodott pénteken a globális piacok emelkedő trendjére, a BUX 2,1 százalékkal, 39 603 forintra erősödött. Az optimizmust az előző napi amerikai részvénypiaci felpattanás, az újabb kínai gazdasági ösztönzők meghirdetése, a brit pénzügyminiszter leváltása és az ezzel összefüggésben várható költségvetési fordulat okozta.

BEF-alapok, részvények, növekedés Businessman hand kéz rámutat pointing finger to növekedés growth sikeres success pénzügyi finance üzlet business chart of metaverse metaverzum technology financial graph investment analízis diagram on analysis stock market tőzsde  background with digital economy exchange.
Fotó: Shutterstock

Idehaza az MNB kamatemelése és az ennek következtében erősödésnek induló hazai deviza támogatta a pesti részvénypiacot, ahol a forgalom meghaladta a 8,6 milliárd forintot.

A blue chipek közül a nemzetközi piacokkal jellemzően leginkább együtt mozgó OTP 4,1 százalékkal, 8458 forintra drágult, a bankpapír forgalma közel 5,8 milliárd forintot tett ki.

Kereken 2 százalékkal, 2450 forintig hajrázott a Mol is, míg a Richter csupán 0,2 százalékkal, 7980 forintig kúszott feljebb. Ez utóbbi nem is csoda, hiszen a dollárban hatalmas bevételekre szert tevő gyógyszergyártó eredményeire kedvezően hat a gyenge forint.

Most pedig felfelé tört a hazai fizető eszköz, amelyből estefelé 417,8-et kellett adni egy euróért, míg a dollárt 428,7 forinton váltották. Azaz az euróval szemben 2,6, a dollárral szemben pedig 2,3 százalékkal izmosodott nemzeti devizánk egy nap alatt.

A Magyar Telekom kurzusa is csupán 0,4 százalékkal, 283 forintra nőtt, holott napközben 3 százalék fölött is járt.

A kisebb kapitalizációjú cégek részvényei közül a 4,8 százalékkal, 92 forintig száguldó AutoWallis, illetve a 3,3 százalékkal, 36 forintig vágtázó Delta Technologies emelhető ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.