BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Részvényralival kecsegtet az amerikai urnazárás

Már alig várják a piacok a félidős választásokat. A tőkepiacok szempontjából azonban nem az a kérdés, hogy ki nyer, a gazdaságilag fontos ügyek hagyományosan kétpártiak. Valójában a kampányüzemmód „béna kacsa” kormányzását unják a befektetők. Ráadásul 1946 óta minden félidős voksolás után részvénypiaci rali jött 12 havi horizonton.

Alig két héttel az amerikai időközi választások előtt, már nem csak a két nagy párt esélyeit találgatják, de a voksolás lehetséges piaci hatásait is prognosztizálják az elemzők. A közvélemény-kutatások szerint fej fej mellett haladnak a kampányban a kormányzó demokraták és az ellenzéki republikánusok. Most az utóbbiak lendületesebbek, de a különbség a statisztikai hibahatáron belül mozog. Ennél is izgalmasabb, hogy

nyár óta átrendeződött a vezető kampánytémák élmezőnye.

Amíg korábban a demokratáknak kedvezett az abortusztéma nagyobb hangsúlya, most a republikánusok malmára hajtja a vizet a tomboló infláció és a recessziós aggodalom. A kulcsfontosságú szektorokra összpontosító elemzők azzal számolnak, hogy az eddig a képviselőházat és a szenátust is irányító demokraták elveszítik eddigi kényelmes helyzetüket, s legalább az egyik házat kénytelenek lesznek átengedni a republikánusoknak. 

Fotó: Robyn Beck / AFP

A pénzügyi szektornak kicsi a politikai kitettsége a félidős kampányidőszakban, mert Biden elnök már megerősítette a legfontosabb pénzügyi szabályozókat –  vélekedett Jaret Seiberg, a Cowen Washington Research elemzője. Hozzátéve: azonban a képviselőház republikánus irányítása pozitívan hatna a regionális bankfúziókra. Ezzel szemben 

a részvénypiacok számára mellékes a félidős választás eredménye, csak az urnazárás ténye számít. 

Ahogy Ed Mills, a Raymond James washingtoni politikai elemzője hangsúlyozta: 1946 óta az S&P 500 index mindig emelkedni tudott az időközi választások után 12 hónapos horizonton. Az emelkedés sokévi átlaga 15 százalék. Ráadásul az esetek döntő többségében már három-négy hónap után felfelé kanyarodtak az árfolyamok. Míg a republikánusok előretörése a piacokra nehezedő szabályozói szigort enyhítheti. 

Az elemzők úgy vélik, hogy 

ha a republikánusok nagyobb teret kapnak, akkor nőhet az amerikai energiatermelés,

a fosszilis energiahordozók eddig fékezett bányászata is fellendülhet.

Kétpárti támogatást kaphat a választások után a ritkaföldfémek ügye, amelyek például az elektromos járművekhez elengedhetetlenek, hiszen a demokratáknak és a republikánusoknak is érdeke, hogy az Egyesült Államok kevésbé függjön Kínától – mondta Tobin Marcus, az Evercore ISI vezető amerikai politikai stratégája. Eddig demokrata akció volt az akkumulátorbeszerzések szabályozása – tette hozzá –, de jövőre ez is kétpárti együttműködéssé alakulhat a téma fontossága miatt.  

Nagyban befolyásolja a marihuána legalizálásával összefüggő törvényjavaslatokat az időközi választások eredménye. Ez ugyanis töréspont a két párt között. A republikánusok erősödése kihúzhatja a szükséges többséget a Biden-adminisztráció alól.

Valamelyest érintheti az adatvédelmet és a tartalomszolgáltatást a republikánusok előretörése, mert kampányígéretük szerint harcolni fognak a Big Tech cenzúrája ellen, ugyanakkor 

az adatvédelmi jogszabályok, hasonlóan a törsztellenes törvényekhez, hagyományosan kétpárti ügyek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.