BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Hungarian currency: Forint banknotes and coins

A forint fütyül a dollárra és az EU-csúcsra is, újra vágtázik

Megkezdődött az év végi helyezkedés a forint piacán, az árfolyam napon belül is hatalmas kilengéseket hajt végre, és láthatóan elszakadt a szokott mozgatóitól. Csütörtökön késő délelőtt megint a másfél hónapos csúcsot közelíti, pedig a dollár mozgása, illetve az uniós politikáról érkező legutóbbi hírek nem pozitívak.

Elképzelhető, hogy még az év vége előtt mégiscsak kikényszerítik a piaci szereplők a forint kitörését a nyár óta tipikus szintekről. Az elmúlt hetekben a gyengülés és az erősödés irányába is többször megpróbálták elrángatni az euró elleni árfolyamot, az utóbbi napokban már a sokhetes mélypont és a sokhetes csúcspont közt ment a rángatás, csütörtökön pedig már hír sem kellett hozzá, hogy ide-oda pofozzák az árfolyamot.

Hungarian currency: Forint banknotes and coins
Fotó: Manuel Augusto Moreno / Getty Images

A forint már hónapok óta 410 körül oszcillál, rekordmélypontot is ütött két hónapja 430 felett, majd hetekig a 400-as szint körül folyt a küzdelem, az utóbbi több mint egy hónapban pedig a gyengébb 410-es szint körül. Pár napja még 420 fölé is bekukkantott az árfolyam, majd az uniós pénzekről szóló megegyezés és az amerikai kamatszigorítás várt lassulásának kombinált hatására megint a 400-as határ küszöbére került a forint.

Izgalmas hetek ezek a forint számára, és ebben a pillanatban jók a kilátások  Forrás: Stooq.com

A Federal Reserve szerda este kellemetlen meglepetést okozott – Jerome Powell elnök szerint hosszú még az út az infláció megfékezéséig –, és kiderült, hogy a csütörtöki uniós csúcson újranyithatják a már jóváhagyott magyar helyereállítási csomag és a nekünk járó uniós pénzek vitáját. Ezeknek a híreknak a hatására logikus volt, hogy megint délnek indult a forint a szerdai 404 alatti szintekről.

Forint: elillant az optimizmus

Pedig az elemzők már kezdtek berendezkedni a 400 alatti szintek visszatérésére.

A 410-ig azonban nem jutott a forint, és fittyet hányva a dollár erőre kapásának már 408 elérése előtt élesen sarkon fordult, és megint 404 alatt termett, ahonnan – ha sikerül itt ragadni, már csak egy cigánykeréknyire van a 400-as sánc. Az optimizmus mégse illant el teljesen, és ha az uniós csúcs nem hoz kellemetlen meglepetést, előfordulhat, hogy az év végi pozícióigazgatásban a forintvevők kerekednek felül.

A napokban a forint a legjobban teljesítő deviza a feltörekvő piacokon.

A háború, az energiaválság, az infláció továbbra is óriási bizonytalanságot jelent, az elemzők java mindenesetre az ideinél sokkal jobb évet jósol a forintnak. Az ING elemzői például a minap azt írták, hogy „minden tekintetben optimisták” a magyar eszközök, különösen a forint tekintetében, a lengyelek azonban számíthatnak izgalmakra a zlotyt illetően.

A zloty veheti át a régiós pofonzsák szerepét a forinttól

Az eddig olvasható talán legalaposabb elemzéssel álltak elő az ING közgazdászai arról, mi okozta a közép-európai devizák teljesítményében tapasztalt hatalmas eltéréseket a pandémia megérkezése óta. Figyelj jobban a helyi tényezőkre, jövőre pedig elsősorban is a zlotyra – javasolják.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.