Igencsak rosszul megy mostanság az istenített sztárbefektető, Cathie Wood sora. Pontosabban nem az övé, hanem azoké, akik a pénzüket rábízták, hogy a pandémia idején mesés profitokat hozó ARK Innovation Fund nevű cége által menedzselt befektetési alapban fialtassa. Csakhogy azután, hogy a tőzsdén kereskedett ARK Innovation ETF 2021-ben megtriplázta az értékét, és 2021. február 12-én 156,6 dolláros történelmi csúcsra ért, az árfolyama folyamatosan szánkázik lefelé. 

Bitcoin 2022 Conference Draws Cryptocurrency Industry Professionals And Investors To Miami
Az idén az ARK Innovation ETF gyatra teljesítménye ellenére 1,6 milliárd dollárt vittek a befektetők Cathie Woodhoz.
Fotó: Marco Bello / Getty Images

Az idén eddig 67 százalékot veszített értékéből, s ezzel a teljesítménnyel a Morningstar által követett amerikai befektetési alapok hozamlistáján az utolsó helyek egyikén szerénykedik, „köszönhetően” annak, hogy a növekedési részvények iránti kereslet alaposan megcsappant a sorozatos jegybanki kamatemelések és a történelmi csúcsokat döntögető közepette. 

Cathie Wood ETF-je a listán szereplő 3552 aktívan kezelt befektetési alap közül a kilencedik leggyengébb eredményt érte el. 

A legtragikusabban az orosz–ukrán háború gazdasági csapásait a bőrén érző Voya Russia alap szerepelt, amely 92 százalékot veszített az idén, míg a legjobbnak – 49 százalékos hozammal – az áru- és energiapiaci termékekkel kereskedő Invesco Energy Fund bizonyult. Enyhe vigasz, hogy eközben az irányadó S&P 500 tőzsdeindex is alábbszállt, de csak harmadannyival, mint az ARK Innovation ETF, amelynek technológiai portfóliója immár csak 6,5 milliárd dollárt ér, szemben a 27,6 milliárd dolláros csúccsal. 

 

Cathie Woodot a négy évtizedes magasságba emelkedett infláció tartóssága is meglephette, egy évvel ezelőtt még a deflációt azonosította mint a piacokra leselkedő legnagyobb kockázatot. Szeptemberben a Fed kamatemeléseit ostorozta, mint elhibázott monetáris stratégiát, e hónapban pedig az amerikai számlájára írta az ARK Innovation ETF idei gyászos tőzsdei szereplését.

A 2008-as gazdasági-pénzügyi világválság évében 38,5 százalékot zuhant az S&P 500, azóta nem volt ilyen rossz éve az indexnek, mint most. Kevés alap úszhatja meg sértetlenül 2022-t, a benchmarkhoz viszonyított 0,6 százalékos számított átlaghozam is azt mutatja, hogy az alapok mélyen a befektetői elvárások alatt teljesítettek. 

A Wood által favorizált, nagy növekedési potenciállal rendelkező tőzsdecégek különösen rosszul jártak, 

mivel a Federal Reserve kamatemelései feltornászták a kötvényhozamokat, csökkentve ezzel főképp a tech részvények vonzerejét. A Tesla mellett az olyan „pandémiás” cégek részvényei is 60 százalék fölötti esést szenvedtek el, mint a videókonferenciák technikai lebonyolításában kiemelkedő Zoom Video Communications vagy a nevét Square-ről Blockra változtató fintech titán. 

Meeting over a video call in office post pandemic
A pandémia visszavonultával a Zoom technikai közvetítésével lebonyolított megbeszélések is megritkultak.
Fotó: Luis Alvarez / Getty Images

A Teladoc Health nevű távgyógyítási cég 75,2, a digitális médialejátszókat gyártó társaság, a Roku pedig idén eddig 82,3 százalékot veszített piaci kapitalizációjából – ezeknek a papírjai is megbecsült elemei voltak eddig az ARK Innovation ETF „maradj otthon!” részvényekből összeválogatott portfóliójának.

A jövőbe fektetés mostanában nem igazán trendi, ennek ellenére Cathie Wood neve mágnesként vonzza a befektetőket, akik az idén nettó 1,6 milliárd dollárt toltak az alapba – épp amikor a Lipper adatai szerint az értéke a felére zuhant.

Az ARK Innovationbe fektetett befektetői bizalom teljességgel abnormális

– hangoztatta Todd Rosenbluth, a VettaFi elemzőcég kutatója, aki szerint ha Cathie Wood jövőre átrendezi és talpra állítja a mindig is az egyik legnagyobb aktívan kezelt alapnak számító ARK Innovation ETF portfólióját, azzal tartásról és hozzáértésről tesz tanúbizonyságot. És ezt a befektetők is díjaznák.