BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erőtlenül kezdi a hetet a forint, a zloty is gyengül, nehezen megfejthető, miért

Kedd délutánig ideges maradhat a forint piaca.

Nem áll jól hétfőn a forint szénája, a reggeli 392 forintos árfolyam után 395 feletti áron kereskednek az euróval. Az árfolyam gyengélkedése mögötti okok egyelőre nem világosak. A Fitch Ratings megerősítette Magyarország befektetési minősítésű BBB szuverén besorolását, de a pénteki felülvizsgálat során stabilról negatívra változtatta a kilátást. Úgy látják, hogy nagy valószínűséggel késik az európai uniós támogatások folyósítása.

Stack of Hungarian 20000 forint banknotes with an opne vintage wooden box full of coins Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement
Fotó: Bence Bezeredy

Technikai elemzések szerint viszont minden a forint mellett szól – hívták fel a figyelmet a Raiffeisen Bank elemzői. A napi és a heti grafikonon is eladási jelzésen van az euró-forint árfolyam, a 400-as szintről való eltávolodás, a 394–395 és 400-as szintek által határolt sávból lefelé történő kilépés mind ezt támasztják alá. Sőt az is nagyon jó üzenet, hogy az előző héten már a 392-es támaszt tesztelgette a piac, miközben az 50 hetes mozgóátlag alatt zárt, és ezt a hetet már ott is kezdte. 

A hétfő reggeli gyengélkedésben egyrészt szerepet játszhatott a Fitch-bejelentés, a másik oka pedig a keddi kamatdöntő MNB-ülés előtti szokásos készültség a devizapiacon. Az óvatos kereskedés kedd délutánig fennmaradhat – írták a Raiffeisen Bank szakértői. 

A dollár nagyobb mértékű gyengülése is pozitív hír a forint számára – hangsúlyozták a KBC Equitas elemzői: az euró-dollár árfolyam már az 1,1 dolláros szintet közelítené, utoljára tavaly áprilisban járt ezeken a szinteken. Ebből a forinthoz hasonlóan a zloty sem tudott profitálni, hanem szintén gyengült, amiből arra lehet következtetni, hogy a két deviza hétfői gyengébb teljesítményének lehet valamilyen közös oka.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.