BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Ukraine v North Macedonia - UEFA Euro 2020: Group C

Amatőr futballklub a Nasdaqon, avagy hogyan épül fel a Brera-birodalom

Üde színfolt tőzsdén jegyzett futballklubok világában a Brera Holdings, amely Dél-Amerikában, Afrikában és a közvetlen régiónkban keres befektetési lehetőségeket. A koncepció érdekes, de a siker korántsem garantált.

Alighogy tőzsdére lépett, már meg is van a Brera Holdings első új szerzeménye, nem sokáig csücsültek tehát az elsődleges tőzsdei bevezetésből (IPO) összekalapozott 7,5 millió dolláron. De ne szaladjunk ennyire előre. A 2022-ben Dublinban alapított Brera Holdingsot Milánóból irányítják, s eleve azzal a céllal hozták létre, hogy szépreményű futballklubokat vásároljon meg és üzemeltessen. És alakítson ki belőlük ütőképes portfóliót. Nem is akármilyent, hanem globálisat. Működési területként Dél-Amerikát, Afrikát és Közép-Kelet-Európát jelölték meg, így felbukkanásuk akár Magyarországon sem keltene meglepetést.

Milan, Italy - November 3, 2017: on a wall of the Arena Civica stadium, a street sign indicates the recognition of the city of Milan for the journalist Gianni Brera on June 2, 2002
A szentély bejárata, a Brera labdarúgóinak otthona, a Milánó szívében lévő Arena Civica.
Fotó: Shutterstock

A deklarált célok között szerepeltetik a tornagyőzelmeket, kisebb trófeákat, a szponzorációs tevékenységet és a magasabban jegyzett futballklubok számára történő tanácsadást, játékoseladásokat. Valamit nagyon tudhatnak a dubliniak, akik egyszersmind tősgyökeres olaszok lehetnek az igazgatóság összetételéből ítélve. Kifelé a Brerát Sergio Scalpelli vezérigazgató és a stratégiai igazgatóként dolgozó Alessandro Aleotti cégalapító képviseli, ők menedzselték le a tavaly decemberben elindított IPO folyamatát is. 

A Brera másfél millió darab B osztályú törzsrészvényt kínált fel a befektetőknek 4 és 6 dollár közötti egységáron, 

kikötve, hogy élénk érdeklődés esetén további 225 ezer részvény eladására hatalmazza fel a jegyzést főszervezőként bonyolító céget. No nem az ilyen ügyekben nagy szakmai tekintélynek számító Goldman Sachsot, hanem egy jóval kisebb méretű befektetési bankot, a kaliforniai székhelyű Boustead Securitiest. Amely jól végezte a dolgát, bár az említett, „green shoe” opció lehívására kapott 45 nap hivatalosan még nem járt le. 

A lényeg, hogy január 27-én, a technológiai részvényekkel zsúfolt New York-i elektronikus tőzsdén, a Nasdaqon meg is kezdődhetett a kereskedés a Brera Holding papírjaival, miután előző nap az 5 dolláros eladási árat véglegesítették. Ezen is nyitottak, majd egy 8 százalékos kora délelőtti miniralival 5,40 dollárig futottak fel, de ott megállt a tudás, kora délutánra 3,70 dollárig szánkázott az árfolyam, hogy aztán onnan 4,82 dollárra kapaszkodjon fel a tőzsdezárásra. 

A Brera Holdings árfolyama 2023. január 27-től
 

Nagyjából ez minden, ami a részvénypiaci pályafutásról eddig elmondható, 

a Brera Holdings árfolyama ugyanis immár két és fél hete beszorult a 2,65–2,82 dollár közötti sávba, piaci értéke pedig 9,1 millió dollárra olvadt. 

Még annyi, hogy az ünnepélyes becsengetési aktust is megejtették a Nasdaq Times Square-en lévő központjában, befektetőik és munkatársaik körében. Ez már február 9-én volt. Kis cég, vélhetően ekkorra kapott időpontot. A csengő körül tüsténkedő emberek között felbukkant egy futballvilágból igen ismerős arc, méghozzá Goran Pandevé

Pandev az Internazionalével 2010-ben Bajnokok Ligáját nyert, hosszú pályafutása során játszott még többi között a Lazióban, a Napoliban a Genoában és a Parmában, ahonnan tavaly, 549 mérkőzéssel a lábában, 38 évesen vonult vissza. Pluszban 122-szer ölthette fel az észak-macedón válogatott szerelését.

Pandev igazi csatárlegendának, példaképnek számít, aki már pályafutása vége felé a jövőjére is gondolt. 

Megalapította 2010-ben a Fudbalski Klub Akademija Pandevet, amit hasonlóképpen kell elképzelni, mint a felcsúti Puskás Akadémiát, csak jóval szerényebb körülmények között, saját stadion nélkül. Az észak-macedón csapat piaci értéke 3,01 millió euró, a felcsútié 14,78 millió a Transfermarkt friss adatai szerint. 

A klubnál folyik utánpótlásképzés, de onnan nem sűrűn kerülnek a profikból álló első csapatba labdarúgók. Ott játszik viszont Sasko Pandev, Goran 50 ezer eurót érő öccse. Az észak-macedón bajnokság második helyét a tavalyi kiírásban megcsípő Akademija Pandev a nemzetközi kupákban is megmérette magát, de 2020-ban és 2022-ben is az első körben simán búcsúzott Európától. 

Ukraine v North Macedonia - UEFA Euro 2020: Group C
Goran Pandev már az üzleti szférában kamatoztatja a futballpályákon megcsodált tudását.
Fotó: Vadim Ghirda / Pool / Getty Images

A csapat most sem teljesít kiemelkedően, a 9. helyen áll és két pont választja el kiesőzónától. Február 9-én az is kiderült, hogy Pandev 1,35 százalékos részesedéssel bír a Brera Holdingsban, amelyben független igazgatósági tagságot is kapott. Egy hét sem telt el, már jött a nagy bejelentés, hogy 

a Brera Holdings szándéknyilatkozatot írt alá Pandevvel a futballklub megvásárlásáról. 

Sergio Scalpelli vezérigazgató nagy jelentőségű üzletről beszélt, amely megnyitja az Akademija Pandev előtt az európai átigazolási piacot és természetesen trófeákból sem lesz hiány. Pandev nem adta a nevét a vállalkozáshoz – nem is kérték –, így az Brera FC néven folytatja pályafutását, miután a szándéknyilatkozatból szerződés lesz. A vételárról nem esett szó a Brera Holdings közleményében.

Nem feledkezhetünk meg a Brera első klubfelvásárlásáról sem, amelynek keretében 

az AC Milan és az Internazionale mögött Milánó harmadik számú csapata került a portfóliójukba tavaly júliusban. 

Az FC Brera azonban másik kávéház: amatőr ligában szerepel, eredményeit nem követi sem a Livescore.com, sem az Eredmenyek.com. A Milánó szívében, Italia legrégibb futballstadionjában játszanak, igaz az Arena Civica kialakításával inkább atlétikát szolgálja. A Brera Holdingnak szerény céljai vannak, a világ minden táján Brera FC-ket vásárolnak alacsonyabb osztályokban, egy-egy kinevelt tehetség eladásával pedig évekre biztosítják az illető csapat büdzséjét. 

arena civica milano
A Brera FC otthona, az 1806-ban felépített milánói Arena Civica. 

A szuvenírekből biztos nem gazdagodnak meg, a Brera mezeket, sálat, könyveket és fityegővel kínáló webshopban nincsenek árak, azt e-mailen kell megérdeklődni. Harminc euró alatt viszont szóba sem állnak az érdeklődővel a négy nyelvű (!) honlapon. 

A milánói Brera sem tör az olasz futballpiramis csúcsára, 

ahhoz nincsenek meg a lehetőségei, de a szándék is hiányzik. Így aztán akár évtizedeket is lehet várni, mire két Brera FC-t összesorsolnak valamelyik kupasorozatban. Akkor talán a részvényesek is számíthatnak majd némi osztalékra.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.