BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól sikerült a BÉT debütálása, emelkedő pályán a BUX és a forint is

A nyugati tőzsdéket felülteljesítve, 0,6 százalékos emelkedéssel zárt szerdán a BUX, a Budapesti Értéktőzsde saját részvényei 10 százalékot raliztak az első kereskedési napon. A forint nagyot erősödött az euróval és a dollárral szemben egyaránt.

Veszteséges napot zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek, a párizsi és a frankfurti börze is több mint fél százalékos mínuszban nyugtázta a napot, míg Londonban 0,2 százalékkal csökkent az FTSE mutató értéke. Az európai befektetőket a továbbra sem enyhülő brit infláció, valamint a tengerentúlról újabb jegybanki szigorításokat belengető Jerome Powell Fed-elnök szavai is aggasztották.

Vémi Zoltán / Világgazdaság
BÉT, tőzsde,
2023.06.21.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A magyar tőzsdére nem terjedt át a negatív hangulat, a sokáig oldalazó BUX a nap végére felszálló ágra került, és végül 0,6 százalékos erősödéssel, 50 120 ponton fejezte be a napot. A hazai részvényforgalom viszont meglehetősen „nyárias”, mindössze 6,2 milliárd forint volt.

A blue chipek közül az OTP papírjai 0,8 százalékkal, 11 990 forintra drágultak, de nem sokkal maradt le a Richter sem 0,7 százalékos emelkedéssel. A gyógyszergyártó kurzusa így 8370 forinton végzett. A Mol 0,3 százalékkal kapaszkodott feljebb, az olajtársaság részvényei 3002 forinton pihenhettek meg. Egyedül a Magyar Telekom maradt le, melynek jegyzése 0,2 százalékkal, 309,5 forintig csúszott vissza.

A parketten ma debütáltak a tőzsdeüzemeltető Budapesti Értéktőzsde részvényei, a 2906 forintos bevezetési árú papírok bő 10 százalékkal, 3220 forintra drágultak a nap végére, 15 millió forintos forgalomban.

A BUX index alakulása 2023. június 21.
 

A forint is lendületes napot tudhat maga mögött, a hazai fizetőeszköz az euróval szemben 0,7 százalékot erősödött, a keresztárfolyam ezzel letörte a 370-es szintet. Az európai közös pénzt 369,5 forinton jegyezték a tőzsdezáráskor. A dollárhoz képest 1 százalékot javított a magyar pénz, egységnyi amerikai pénzért 337,3 forintot kérnek a devizapiacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.