BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elszakadt a bitcoin mozgása az amerikai tőzsdeindexektől

A kriptoeszközöket portfóliójukban tartó befektetőknek vigyázniuk kell, hiszen a bitcoin és a hagyományos kockázati eszközök közti alacsony korreláció azt jelenti, hogy ha csupán a piaci hangulatra és a makrogazdasági fejleményekre összpontosítanak, könnyen hoppon maradhatnak.

Közel nullára csökkent a bitcoin azonnali árfolyamának változásai és a technológiai túlsúlyú Nasdaq Composite, valamint a széles merítésű S&P 500 tőzsdeindex elmozdulásai közötti 90 napos gördülő korreláció – derül ki a Block Scholes kriptodeviza-elemző cég adataiból.

Illustration BITCOIN
Fotó: AFP

 

Utoljára éppen két éve állt ilyen alacsonyan ez az érték, amikor a legnépszerűbb digitális pénz az áprilisi és novemberi ikercsúcsok között téblábolt

– írta e-mailjében Andrew Melville, a BlockScholes elemzője a Coindesk portálnak.

„Idén azonban úgy zsugorodott a minimumra a részvények és a bitcoin együttmozgása, hogy közben mindkét befektetési eszköz ledolgozta a monetáris szigorítás miatt tavaly elszenvedett veszteségeit” – mutatott rá Melville.

A kriptoeszközöket portfóliójukban tartó befektetőknek mindezért vigyázniuk kell, hiszen a hagyományos kockázati eszközökkel való csökkenő korreláció egyben azt is jelenti, hogy ha csupán a piaci hangulatra és a makrogazdasági fejleményekre összpontosítanak, könnyen hoppon maradhatnak.

Az elszakadás leginkább a kriptoalapú, tőzsdén kereskedett alapok és egyéb termékek (ETF-ek és ETP-k) megjelenésével hozható összefüggésbe.

A BlackRock, a Fidelity, a WisdomTree, a VanEck, az Invesco és mások által a közelmúltban piacra dobott ETF-ek és ETP-k ugyanis újra optimizmust hoztak a kriptopiacra.

Például a BlackRock június 15-i bejelentése óta a bitcoin 25 százalékos hozamot produkált, teljesen figyelmen kívül hagyva az amerikai részvényindexek hullámzását.

Ezután indult meg ugyanis egy számottevő beáramlás az ETP-piacra – emelte ki Vetle Lunde, a K33 vezető elemzője az ETP-narratíva hatását taglaló, ügyfeleknek szóló jegyzetében. 

Az aktivitás erőteljesen meglódult minden régióban, a kanadai és az európai spot ETP-k és az amerikai határidős ETF-ek is mind stabil kereslettel szembesültek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.