BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fejvesztve menekítik Kínából a pénzüket a befektetők – Megrohanták a külföldi alapokat

Pekingi paradoxon: tavaly a jüant támasztották, hogy fékezzék a tőkekiáramlást, most a külföldre tartó tőke lassításával stabilizálnák a zuhanó devizát.

Mindössze pár órás ralit váltott ki a kontinentális kínai tőkepiacokon a pekingi szabályozók hétvégi befektetésélénkítő adócsökkentése. Bár a lendület a hongkongi papírokat is feldobta, hétfő estére elillant a lelkesedés, kifulladt az emelkedés. Ennél több kell, hogy oldódjon a befektetői aggodalom. Napi élmény a gazdasági bizonytalanság, a részvénypiac mélyrepülése és a jüan leértékelődése. Nem véletlenül áramlik a kínai kisbefektetők pénze a tőzsdén kereskedett alapokba (ETF). Ezek közül különösen népszerűek a Qualified Domestic Institutional Investor (QDII) program keretében kibocsátott befektetési alapok, melyek külföldi befektetési lehetőséget kínálnak a kínai lakossági ügyfeleknek. Persze, mint Pekingben minden, ez is szigorúan irányított rendszer. Ám a felfokozott érdeklődés miatt a kibocsátók a kvótaemelésért lobbiznak.

Depressed,Businessman,In,Front,Of,An,Electric,Bulletin,Board.
Gondban vannak a kínai magánbefektetők. Fotó: Shutterstock

A QDII termékek jóval túlmutatnak a Kínában népszerű hongkongi tőzsdén, hozzáférést biztosítva 

az amerikai, a japán, a vietnámi és az indiai tőzsdékhez.

 Tavaly 31 ilyen alapot indítottak, idén már eddig 38-at. Júliusban 255 ilyen befektetési alap volt a kínai piacon.

Az amerikai részvények iránti kereslet tavaly év vége óta jelentkezik, s idén tovább erősödött a jövedelmező hozamoknak köszönhetően. Kiemelkedően jól fogyott a Nasdaq ETF

– mondta Ivan Shi, a sanghaji székhelyű Z-Ben Advisors kutatási vezetője. Míg a kínai alapkezelők arra hívják fel a fgyelmet, hogy 

a 165,5 milliárd dolláros teljes QDII-kvóta már majdnem kimerült,

s még többre lenne kereslet, mert a befektetők alternatívákat keresnek a részvények és ingatlanok árfolyamzuhanása miatt. 

Nem a QDII az egyetlen kitörési pont. Rengeteg pénz áramlott ki Kínából a Stock Connect és a Bond Connect révén. Ezek a hongkongi piacterek a kontinentális kínaiaknak és a tengerentúli befektetőknek kínálnak lehetőséget arra, hogy a 

Hongkongon keresztül egymás részvénypiacain és kötvénypiacain kereskedjenek.  

Becky Liu, a Standard Chartered Bank kínai makrostratégája szerint lelassult a QDII-kvótakibocsátás, s a szabályozók visszatarthatják a tengerentúli befektetéseket, hogy ezzel is stabilizálják a jüant. A stratéga úgy véli: a mostani tőkekiáramlás nem hasonlítható a jüan 2015-ös gyengélkedéséhez, mert akkor a szürkezónába menekült a pénz, míg most legális külföldi befektetések zajlanak.

Mindenesetre érdekes 

pekingi paradoxon,

hogy most a tőkekiáramlás fékezésével stabilizálnák a jüant, míg tavaly a jüant támasztották, hogy fékezzék a kiáramlást.

 

Komoly átrendeződés zajlik a kontinentális kínai részvénypiacon is. 

A befektetők már nem fogadnak a növekedésre.

A portfóliómenedzserek szerint, Kínában is előtérbe kerültek az értékalapú befektetések. A jövőbeni ígéretekhez képest 

felértékelődött a cash flow és az osztalék.

A tőzsdei hangsúlyeltolódás jól tükrözi az export gyengülését, a feldolgozóipar megtorpanását, a lakáspiaci hullámvölgyet és a fogyasztói árak deflációját. Míg a főbb amerikai részvényekindexek idén emelkedtek, a széles piacot leképező MSCI China Index 7 százalékot esett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.