BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas nyereségességi fordulatot hajtott végre a Wizz Air, de Váradi lebeszélte az árfolyamot

Hiába a vártnál jobb első negyedéves eredmények és az éves nyereség-előrejelzés megerősítése, a Wizz Air árfolyama masszívan esett csütörtök délelőtt Londonban. Ehhez pedig elég volt egy óvatos megjegyzés Váradi József vezérigazgatótól.

A vártnál kedvezőbb adatokat tett közzé első negyedévéről csütörtök reggel a Wizz Air, miközben éves nyereség-előrejelzését is megerősítette.

20230610 Debrecen

Budapest után egy hónappal immár Debrecenből is elérhető közvetlen repülőjárattal a törökországi Antalya. A Wizz Air légitársaság heti két járatot indít a cívisvárosból. 

Fotó: Czinege Melinda CZM
Hajdú-Bihari Napló
Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-bihari Napló

A hazai fapados légitársaság üzleti éve első jelentési periódusában az erős utazási keresletnek köszönhetően a tavalyi év azonos időszakában elszenvedett 452 millió eurós veszteséghez képest 61,1 millió eurós nettó nyereséget ért el. 

A cég 15,3 millió utast szállított, amivel új rekordot állított fel. A bázisidőszakban 12,2 millióan repültek a Wizz járatain, azaz a növekedés mértéke egy év alatt kismértékben meghaladta a 25 százalékot.

Váradi József vezérigazgató ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a kapacitásnövekedés az eddigi tervekhez mérten lassabb lesz, egyebek között az ellátási lánc folyamatos problémái miatt, és ezért 30-ról 25 százalékra csökkentette a rendelkezésre álló ülőhely-kilométer (ASK) első féléves növekedési előrejelzését.

Ezt a körülbelül 5 százalékos negatív kiigazítást az iparágat érintő folyamatos infrastrukturális és ellátási láncbeli korlátozások, illetve a Wizz Air által repült Airbus-gépekbe épített Pratt & Whitney hajtóművek (GTS) esedékes ellenőrzései teszik indokolttá

– tette hozzá Váradi József.

A kiigazítás ellenére a diszkontszolgáltató jó úton halad 350–450 millió eurós egész éves nettóprofit-prognózisa megvalósítása felé – emeli ki a cég közleménye.
Üzemi szinten a vállalat 79,9 millió eurót termelt, szemben az egy évvel korábbi 284,5 milliós veszteséggel. EBITDA-ágon is sikerült a fordulat, hiszen mínusz 154 millióról plusz 237 millió euróra ugrott az eredmény.
A bevétel több mint a másfélszeresére, vagyis 809 millió euróról 1,23 milliárd euróra bővült, míg a Wizz Air készpénzállománya 17 százalékkal, 1,8 milliárd euróra nőtt.

 

A cég részvénykurzusa Londonban a hírre csütörtök délelőtt közel 7 százalékkal, 2200 pennyre zuhant.

A Refinitiv elemzői konszenzusa a papírt a gyorsjelentés előtt 3570 penny céláron vételre ajánlotta, míg Bukta Gábor, a Concorde részvényelemzője júniusi modellfrissítésében 2390 pennys célárral a Wizz Air-kitettség csökkentését javasolta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.