BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Using,System,Ai,Chatbot,In,Computer,Or,Mobile,Application,To

Kína szigorúan ellenőrzi a mesterséges intelligenciát, az Egyesült Államokban inkább az önszabályozásban hisznek

A szabályozók és a technológiai vállalatok hangoztatják, hogy ellenőrizni kell a mesterséges intelligenciát, de az elképzelések régiónként nagyon eltérők.

A mesterséges intelligencia (MI) körüli felhajtás a veszélyek tudatosításához is vezetett az elmúlt hónapokban: a technológia segítségével generált hamis videók, képek az álhírek terjedéséhez vezethetnek, számtalan munkahely szűnhet meg, főleg a kreatív iparágakban. De az is felmerült, hogy az MI okosabbá válik az embernél, és egyszerűen felváltja, fellázad az emberiség ellen.

Using,System,Ai,Chatbot,In,Computer,Or,Mobile,Application,To
Fotó: Shutterstock

Májusban több száz tudós és vezérigazgató írta alá azt közös nyilatkozatot, amely szerint az általuk létrehozott technológia egzisztenciális veszélyt jelent az emberiségre, ezért szabályozni kell a területet. Olyan személyek álltak be a kezdeményezés mögé, mint a ChatGPT-t készítő OpenAI vezetője, Sam Altman és a Google DeepMind vezérigazgatója, Demis Hassabisa. Egyebek között sürgették a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez hasonlóan egy egy nemzetközi MI-biztonsági szervezet létrehozását – írja a Financial Times.

A területen működő cégek közötti együttműködést is szorgalmazták. A szabályozók és a technológiai vállalatok hangoztatják, hogy ellenőrizni kell a mesterséges intelligenciát, de az elképzelések régiónként nagyon eltérők. Az uniós szabályozás értelmében tilos lenne az emberek biztonságát veszélyeztető, például a tudatalattit befolyásoló vagy szándékosan manipulatív technikákat alkalmazó rendszerek alkalmazása, vagy olyanoké, amelyek 

társadalmi, viselkedési, gazdasági helyzet és személyes jellemzők alapján osztályoznak.

Az EU betiltaná a biometrikus megfigyelést és az érzelmek felismerését alkalmazó rendszereket is. A generatív alapmodelleknek, az úgynevezett GPT-knek további átláthatósági követelményeknek kellene megfelelniük, például közzé kellene tenniük, hogy a tartalmat mesterséges intelligencia hozta létre. Bár az Európai Parlament elfogadta a tervezetet, életbe lépése még évekbe telik, és még az Európai Tanácsnak is rá kell bólintania.

A szigorúbb uniós fellépéssel szemben az Egyesült Államokban inkább az önszabályozásban hisznek. A Microsoft, az OpenAI, a Google, az Amazon és a Meta júliusban önkéntes kötelezettségvállalásokat írt alá a Fehér Házban. Ebben szerepel az MI-rendszerek belső és külső tesztelése a nyilvánosságra hozatal előtt, az emberek segítése az MI által generált tartalmak azonosításában. 

Joe Biden bejelentette, hogy dolgoznak egy átfogóbb törvényen, de erről részleteket nem ismertetett. A mesterséges intelligencia alkotóira vonatkozó legszigorúbb korlátozásokat eddig Kína vezette be. 

A vállalatoknak például egyértelműen fel kell tüntetniük egy videóról, képről vagy cikkről, hogy azokat a mesterséges intelligenciával generálták. 

A szolgáltatóknak az MI alkalmazásakor is garantálniuk kell a szellemi tulajdonjogok védelmét, valamint a kiberbiztonsági és adatvédelmi jogszabályok betartását. 

A kínai cégeknek mechanizmusokat kell létrehozniuk a nyilvánosságnak a platformokkal kapcsolatos problémák bejelentésére. A távol-keleti országban egyetlen vállalat sem vezethet be MI-szolgáltatást megfelelő engedélyek nélkül, ez egyébként a külföldi cégekre is vonatkozik, amivel Peking alaposan feladja a leckét.

Megnyugodhatunk: vannak munkák, amelyeket nem vehet el a mesterséges intelligencia, legalábbis egyelőre

A mesterséges intelligencia jelenleg az emberek által elvégezhető munkák negyedét lenne képes ellátni – írta meg a Goldman Sachs a 2023. márciusi jelentésében. A szakértők szerint az automatizálás hatására az Európai Unióban és az Egyesült Államokban 300 millió munkahely szűnhet meg. Vannak azonban olyan állások, amelyeket a tartalomgyártásra képes MI sem tud elvégezni, legalábbis egyelőre.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.