BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lefelé tartanak a tőzsdék, a BUX azonban kitart

Pörög a kockázatkerülés, a menedéket keresik a befektetők: száguld az arany és a svájci frank.

Nincs jó hangulat a globális tőkepiacokon, pénteken a vezető indexek lefelé tartanak. A BUX egyelőre kitart, csupán 0,2 százalékkal csökken az árfolyam. A vezető papírok közt vegyes a kép, a Richter 1 százalékkal erősödik, de ez csak az üdítő kivétel, a Mol–OTP–Telekom hármas árfolyama lefelé tart, az elmúlt hónapok sztárpapírjának piacára úgy tűnik, megérkeztek az eladók, az Mtel papírok 1 százalékkal gyengülnek.

Fotó: Angela Weiss / AFP

A kockázatkerülés tehát pörög, a menekülőeszközöket keresik a befektetők, s mivel a kötvénypiac is kockázatos jelenleg, ezért voltaképpen csak az arany és a svájci frank maradt alternatívaként. Az arany árfolyama már 10 százalékot ralizott azóta, hogy a Hamasz megtámadta Izraelt, pénteken pedig áttörte a 2 ezer dolláros szintet az unciánkénti jegyzésár.

Az, hogy túl sok a geopolitikai kockázat, meglátszik a svájci frank árfolyamán is, pénteken egy euróért mindössze 0,942 frankot kellett adni, ilyen erős 2015-ben volt utoljára a svájci deviza.

Nyitás után lefordultak az amerikai indexek, a Dow Jones fél százalékkal csökken, a Nasdaq és az S&P 500 pedig 0,6 százalékkal.

A részvényekre egyértelműen nyomást helyez ami a kötvénypiacon történik. A 10-éves kincstárjegy hozama 2007 óta először érte el az 5 százalékot (a csúcs 4,995 százalék volt). 

Európában a DAX március óta nem látott alacsony szintre zárkózott vissza. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.