BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erős Pistát kérhetett az ebédhez a forint – sínen az uniós pénzek?

Kora délután már a 381-es szint alatt kereskednek az euró-forint devizapárral. A magyar miniszterelnök felszólalása alatt még nem volt forinterősödés, később azonban lendületet vett a hazai deviza. A forint szempontjából kulcsfontosságú, hogy mi történik a visszatartott uniós kifizetésekkel.

Lendületes erősödésbe fogott a forint szerda délután. Délben még 382,4 forintot kellett adni egy euróért, másfél órával később már 380,5 közelében is megfordult az euró-forint keresztárfolyam.

Hungarian,Forint,Money,Pack,3d,Illustration.,Huf,Banknote,Bundle,Stacks.
Fotó: Shutterstock

Kedden pedig még 383 forint felett is járt az euró, onnan, a hathetes mélypontról nézve még látványosabb az erősödés.

Szerdára nagyot fordult a kép: a magyar deviza nyújtotta a legjobb teljesítményt a közép-európai régióban. A piac egyértelműen azt árazza – írja a Reuters –, hogy az Európai Unió szerdán feloldhatja a Budapestnek járó források zárolását. A forintot ma elsősorban a Brüsszelből érkező hírfolyam mozgatja – nyilatkozta az Equilor elemzője a hírügynökségnek, a szakértő azonban nem számít hosszan tartó, lefele tartó trendre az euró-forint keresztárfolyamban.

Az öröm lehet, hogy korai volt, a Reuters azt írta, hogy az Európai Unió végrehajtó testülete szerdán közölte, továbbra is várja Magyarországtól a végső lépést annak érdekében, hogy Budapest hozzáférhessen az eddig befagyasztott eurómilliárdokhoz. A magyarázat szerint:

Magyarország igazságügyi reformjait először az ország hivatalos lapjában kell közzétenni ahhoz, hogy teljes mértékben hatályba léphessenek. Csak ez tenné lehetővé a brüsszeli végrehajtó testület számára, hogy feloldja a Budapestnek szánt, akár tízmilliárd eurós fejlesztési támogatás befagyasztását a közös költségvetéséből.

Frissítés: közben megjelent az erről szóló törvénymódosítás szövege a Magyar Közlönyben.

A napokban zajló uniós csúcs mellett a nagy jegybankok döntéseivel kapcsolatos várakozások, reakciók lehetnek a forint piacának is elsődleges mozgatórugói – tették hozzá az Erste elemzői. 

Délelőtt, Orbán Viktor kormányfő parlamenti beszédét követően a forint még nem mutatott különösebb elmozdulást. A miniszterelnök az Országgyűlés előtt világossá tette: Magyarország konfliktust vállal a csütörtökön kezdődő uniós csúcson, ellenezve a brüsszeli tervet Ukrajna gyorsított felvételéről. A forint számára azonban az a fontos, mi történik a visszatartott uniós kifizetésekkel.

 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.