BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eldőlt, de még nem hivatalos: megállapodtak az OTP Bank Romania eladásáról

Január elején derülhetnek ki a tranzakció részletei.

Megállapodtak a felek az OTP Bank Romania eladásáról, az ügylet részleteit hivatalosan január elején jelentik be – értesült a Ziarul Financiar üzleti napilap. A vevő személye nem meglepetés, a Banca Transilvania (BT). 

International bBanks and Businesses in Bucharest
Hamarosan esedékes a felirat cseréje az épület tetején.
Fotó: Jaap Arriens / AFP

A lap szerint tulajdonképpen már csak egy lépés van hátra, mindkét bank igazgatóságának jóvá kell hagynia az adásvételt, de ez inkább csak formalitás. Azt nem tudni, hogy bejelentik-e a tranzakció értékét. Valószínűbb, hogy igen, a vevő is nyílt részvénytársaság, részvényeit a bukaresti tőzsdén jegyzik. Az OTP Bank részéről a dolog nem ennyire egyértelmű, az elmúlt években a Csányi Sándor vezette pénzintézet inkább akvirált, volt rá példa, hogy a felek titokban tartották a tranzakció értékét, de esetenként nyilvánosságra hozták a részleteket. 

A Banca Transilvania az OTP Bank Romaniáért kifizeti egyrészt a pénzintézet saját tőkéjének a megállapodásban rögzített értékét: elemzők szerint ez kevesebb lehet a saját tőke értéknél, annak 80 százaléka a realitás: a harmadik negyedév végén a hitelintézet saját tőkéje 201 milliárd forint volt. A vételárhoz jön még hozzá az OTP Bank Romania adóssága, amivel az anyabanknak tartozik a leányvállalat.  

Ha januárban megtörténik a hivatalos bejelentés, akkor egy hét hónapos egyeztetést sikerül majd lezárni a BT és az OTP között. Utána már csak a hatósági engedélyezést kell megvárni. Emlékezetes azonban, hogy évekkel ezelőtt az OTP az utolsó pillanatban volt kénytelen kifarolni egy bankvásárlási ügyletből Romániában, hiába állapodtak meg a felek, a helyi nemzeti bank megvétózta az akvizíciót, indoklás nélkül. A BT egyébként a jelek szerint az inorganikus növekedés nagy híve, az elmúlt tíz évben már három helyi pénzintézetet is megvásárolt, az OTP Bank Romania lehet a negyedik a sorban.

Csányi Sándor: további fúziókra és felvásárlásokra készül az OTP

Közép-Ázsiában és a régiónkban egyaránt terjeszkedésre készül az OTP, amely Csányi Sándor elnök-vezérigazgató szerint az ukrán piacon is növelheti a részesedését.

 
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.