BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyen a zsebébe nyúlt a Wall Street Kati nénije

Nagyban fogad a bitcoin-ETF-re az ARK Invest.

Szerdán 92 millió dollár ártékben, 4,32 millió darab részvényt vásárolt a Cathie Wood vezette ARK Invest a ProShares Bitcoin Strategy ETF-ből, s immár a második legnagyobb tulajdonosa az alapnak. És ez a befektetés az ARK Next Generation Internet ETF hatodik legnagyobb részesedése, melynek súlya bő 5 százalék. Ezzel párhuzamosan értékesítette maradék 2,25 millió részvényét a Grayscale Bitcoin Trustből. Ezekkel a lépésekkel a változó piaci viszonyokhoz alkalmazkodik az ARK, egyúttal felkészül a bitcoin-ETF-ek azonnali tőzsdei kereskedelmének januárra várható engedélyezésére. 

Cathie Wood, chief executive officer and chief investment officer, Ark Invest, speaks during the Milken Institute Global Conference on May 2, 2022 in Beverly Hills, California. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP)
Cathie Wood. Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Az ARK Next Generation Internet ETF 103 százalékot emelkedett az idei évben, míg az ágazati referenciának számító Nasdaq 100, mely a legnagyobb nem pénzügyi vállalatok részvényeit gyűjti kosarába, „csupán” 55 százalékkal kapaszkodott feljebb. Mielőtt tapsolnánk Cathy Woodnak, ne feledkezzünk el arról, hogy tavalyelőtt 19 százalékot zuhant az új generációs alapja, tavaly pedig 67 százalékot, vagyis 

kitartó befektetői az idei felpattanás javát a gödörből való kikapaszkodásként élték meg. 

Az Ark nagybevásárlásának tárgyát képező ProShares tőzsdén kereskedett alap 2021 októberében indult, mint az első amerikai bitcoinhoz kötött ETF. Ez most egy izgalmas piac, mert a kriptokereskedők abban reménykednek, hogy az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság januárban végre jóváhagyja a bitcoin-ETF-ek tőzsdei kereskedését az azonnali piacon. Az intézményi szereplők, köztük a Fidelity és a BlackRock is lobbizik a szabályozás zöld lámpájáért. 

De az is fontos szempont, hogy áprilisban megfelezik az adott egységnyi bitcoinbányászatért járó zsetonok mennyiségét, visszafogva ezzel a kínálat növekedését. Az előző három felezést követő 12 hónapban, 2012-ben, 2016-ban és 2020-ban a bitcoin 8 százalékot, 284 százalékot, illetve 559 százalékot ralizott.

Bár a felügyeleti engedély még meg sem született, de a 12, engedélyért folyamodó befektetési cég már elkezdte a jövőbeni ügyletek árazását. Elsőként Cathie Wood cége, az ARK Investment Management közölte, hogy náluk 80 bázispontos kezelési költség mellett lesznek majd elérhetők a bitcoinalapok, ami kissé meghökkentette az olcsóbb díjakra számító piacot.  

Igaz, a magas kezelési költségek révén az ARK akkor is jól keresett, amikor veszteséget veszteségre halmozva, egyre csak morzsolta az ügyfelek befektetéseit.   

Persze aggodalmaskodó hangokban sincs hiány, sokan úgy vélik, hogy csapást mérhet az ETF engedélyezése a legnagyobb kriptotőzsdékre, a kibontakozó gyilkos árverseny pedig megtizedelheti a szektor szereplőit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.