BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Magyar Telekom a nap sztárja, cserben hagyta a befektetőket az OTP és a forint is

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulatban alulteljesített a pesti tőzsde kedden. A BUX 0,8 százalékkal zuhant, a Magyar Telekom 2,4 százalékos emelkedése nem tudta kompenzálni az OTP–Mol–Richter-trió gyengélkedését. A forint az euróval és a dollárral szemben is rontott.

Az eladók szabtak irányt a keddi kereskedésnek az európai tőzsdéken. A meghatározó nyugat-európai részvényindexek zömében kisebb, 0,1–0,3 százalékos csökkenéssel zárták a napot, a magyar részvénypiac ehhez képest is alulteljesítő volt. A BUX 0,8 százalékkal, 63 4292 pontra esett vissza, a hazai részvényekkel 12,5 milliárd forint értékben kötöttek üzletet a befektetők.

_VEZ4344-1
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A nagypapírok közül egyedül az inflációkövető tarifaemelést bejelentő Magyar Telekom részvényesei örülhettek, a 2,4 százalékkal, 769 forintig dráguló távközlési papír egyedül azonban nem tudta megtámasztani a hazai részvényindexet.

Az OTP, a Mol és a Richter ugyanis egyaránt jelentősebb esést könyvelhettek el, közülük is a Richter járt a legrosszabbul, a gyógyszergyártó részvényeit 1,8 százalékkal, 9080 forintig ütötték lejjebb. Az első számú hazai bankpapír és a hazai olajtársaság részvényei egyaránt 0,9 százalékot ereszkedtek, az OTP 16 825, a Mol pedig 2806 forintról várhatja a folytatást.

A BUX index legjobban teljesítő komponense az Opus volt 3,7 százalékos ralival, a sereghajtó CIG Pannónia részvényei ugyanilyen mértékű esést szenvedtek el.

A forint napközben a 380-as szint felett is járt az euróval szemben, a tőzsdezárásra azonban valamelyest korrigált a hazai fizetőeszköz. Egy euróért 379,3 forintot kértek délután öt óra után, ami 0,2 százalékos forintgyengülést jelent. A dollárhoz képest 0,8 százalékot rontott a magyar pénz, a keresztárfolyam 348,6-en állt a pesti tőzsde zárásakor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.