BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pangó piacon keresi mankóját a forint

Gyengüléssel indul a hét, hétfő délelőtt centikre volt az euró-forint keresztárfolyam, hogy átugorja a 380-as szintet.

Erőtlenül indult a hét a forint számára, az euró-forint jegyzés kis híján átszaladt a 380-as szinten.

forint
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Fundamentumokban nincs változás, a makroadatok terén érkezett egy kiábrándító adat az építőiparból. A devizakereskedőknek azt is érdemes kiértékelniük, amit Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára írt a portfolio.hu-n megjelent véleménycikkében, miszerint a „Kormány által vállalt hiány- és adósságcsökkentést folytatni kell, a vita csak a mértéken lehet”.

Az államtitkár szavai az Equilor elemzője szerint arra engednek következtetni, hogy az idei évi hiányt mindenképpen a GDP 6 százaléka alatt szeretné tartani a Pénzügyminisztérium, 

ugyanakkor az esetleg magasabb lehet, mint az eddig ismert, 2,9 százalékos cél. 

A 6 százalék alatti hiány a várható idei gazdasági növekedés és az alacsony energiaárak miatt intézkedések nélkül is könnyen elérhetőnek tűnik, ugyanakkor költségvetési élénkítésre nem igazán ad teret, miközben a 2,9 százalékos célhoz jelentős kiigazításra lenne szükség – tette hozzá az Equilor elemzője.

A Raiffeisennél azt emelték ki, hogy egyelőre nincs nagy aktivitás a piacon, miközben a leginkább esélyes hazai faktor rövid távon az MNB kamatcsökkentési sorozatában esetlegesen bekövetkező változás, amit áraznak néhányan a befektetők közül, túlnyomórészt azonban továbbra is a májusig 75 bázispontos folytatás, utána pedig komoly lassítás típusú forgatókönyv a jellemző. Ameddig ez így van, addig jelentős elszakadás a 380-as egyensúlyi szintről nem valószínű a bank elemzői szerint. 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.