BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Pile of pure gold bullion view from above and lots of pure gold bullion

Történelmi csúcson az arany ára - ez van a háttérben

Mivel a Fed szerdán változatlanul hagyta az idei évre korábban bejelentett háromszori kamatcsökkentés ütemezését, fellélegeztek a befektetők, és egyebek között az aranyra vetették magukat. Az arany raliját azonban a fokozódó geopolitikai feszültségek is táplálják. Egyes befektetők már nukleáris összecsapástól tartanak.

Miután Jerome Powell, az amerikai jegybank, azaz a Fed elnöke a vártnál magasabb februári infláció ellenére is fenntartotta szerdán az idei évre korábban belengetett három kamatcsökkentésről szóló vízióját, csütörtök délelőtt a gazdaságtörténelemben először unciánként 2200 dollár fölé emelkedett az arany árfolyama.

Pile of pure gold bullion view from above and lots of pure gold bullion
Kilőtt az arany árfolyama Powell szavaira / Fotó: Getty Images

 

Powell szavaira megnyomták a vételi gombot az arany piacán 

Sőt, a kora reggeli kereskedésben a kurzus 1,6 százalékkal egészen 2221 dollárig nyomult, mielőtt az erősödést kismértékben korrigálta a piac. Magyar idő szerint 10 óra után néhány perccel még mindig 2202 dollár fölött kötötték a határidős és az azonnali ügyleteket is.

A sárga fém amúgy a fokozott geopolitikai kockázatok és a központi bankok – élükön a kínaival – vásárlásai hatására február közepén kezdett gyors ütemben drágulni. Mivel azonban egyik katalizátor sem volt újdonság, sok tapasztalt szakértőt meglepett az erőteljes felívelés.

Jerome Powell továbbra is hangsúlyozta szerdán, hogy még további bizonyítékokat vár a Fed jegybanki célkitűzésének megfelelő 2 százalékos infláció visszatérésére, ám hozzátette, hogy a legtöbb szakértő szerint ez be fog következni, ezért sor kerülhet a kilátásba helyezett három kamatcsökkentésre.

„Amit tegnap este láttunk és hallottunk, azt az aranypiaci befektetők valójában egyfajta keringőre szóló felhívásként értelmezték” – mondta a Bloombergnek Chris Weston, a Pepperstone Group vezető elemzője. 

A Fed lényegében azt üzente, hogy alapvetően tolerálják az inflációs helyzetet, és a feszes munkaerőpiac sem lesz akadály a monetáris lazítás előtt

– tette hozzá.

A geopolitikai feszültségek is hajtják az árfolyamot

Az aranyat egyébként a befektetők jellemzően a bizonytalan piaci helyzetben vásárolják, főként, ha a dollár is gyengül, és ezért a legszebben csillogó nemesfém biztonságosabb menedéknek tűnik, mint a zöldhasú.

A geopolitikai feszültségekből pedig nincs hiány. Úgy tűnik, hogy Oroszország egyre inkább felülkerekedik az ukrajnai háborúban, Izrael gázai hadműveletei változatlan hevességgel folynak, a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás biztonsága továbbra sem garantálható, ráadásul az év végi amerikai elnökválasztás is felforgathatja a tőkepiacokat – sorolja a gondokat a Bloomberg.

Azt pedig a hírügynökség nem is említette, hogy piaci pletykák szerint a NATO-csapatok esetleges ukrajnai megjelenése is az arany malmára hajtja a vizet. Mint ismert, Emmanuel Macron francia államfő február 27-én jelentette ki, hogy nem szabad kizárni ezt a lehetőséget, amire válaszul két nappal később Vlagyimir Putyin orosz elnök országa nukleáris képességeire célozgatott. 

Az ismert amerikai elemző, David Woo szerint a befektetők egy része már a NATO és az orosz csapatok – esetleg nukleáris fegyverek bevetésével is járó – összecsapásától rettegve fogott az arany nagyszabású felhalmozásába.  

Kínában népmozgalommá vált az arany felhalmozása

Kínában pedig a központi bank rendszeres aranyvásárlásai mellett az átlagemberek körében is valóságos aranygyűjtő népmozgalom bontakozott ki. Veszik az érméket, a rudakat és az ékszereket is, hogy megóvják vagyonuk értékét. Az évek óta tartó ingatlanpiaci visszaesés és az újabb keletű részvénypiaci gyengélkedés persze érthetővé teszi a kisbefektetők óvatos reakcióját.

Úgy vélem, a Fed elmulasztotta kihasználni a vártnál nagyobb februári áremelkedés adta lehetőséget, hogy héjaként csapjon le az inflációra, ezért az arany most egy rövid távú felszálló trendbe került

– mondta Marcus Garvey, az ausztrál Macquarie Group vezető árupiaci stratégája, aki szerint az unciánkénti 2300 dollár tekinthető észszerű technikai célnak.

Az arany árfolyama 2024-től
 

Nem csupán az arany csillog olyan szépen a Fed kommunikációjára, az ezüst, a platina és a palládium is drágulni kezdett. A réz kurzusa pedig 11 havi csúcsa fölé tört, miután az utóbbi hat hét alatt több mint 10 százalékkal erősödött, a raliját a kínálati kockázatok is támogatták. A sanghaji határidős piacon a megkötött kontraktusok száma 500 ezer fölé nőtt, minden korábbi rekordot megdöntve. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.