A geopolitikai kockázatok általában az aranynak kedveznek, ám a mostani aranypiaci spekuláció olyan méreteket ölt, hogy a befektetők jobban körülnéznek a nemesfémek piacán. És mostanában egyre több fényt kap a kisebb tesó, ezüst is. Az elmúlt hetekben meredeken emelkedő és unciánként 27 dollár fölé kúszó ezüstár már izgalmasan hangzik, akár néhány éves visszatekintésben is. A kurzus közelíti a pandémiás pánik szintjét. De még messze jár a 2011-es árupiaci rali magaslataitól. Más szóval, akár perspektíva is lehet az ezüst befektetésben, különösen, hogy az aranyhoz képest historikusan nagyon olcsó az ezüst.  

Silver,Bullion.,Cast,And,Minted,Bars,And,Coins,On,A
Fotó: Shutterstock

 

Előny és hátrány, hogy az ezüst ipari fém


Az ezüst árfolyama hagyományosan elmarad az arany mögött. Ám az elmúlt hetekben felzárkózást láthattunk a piacon. Az unciánkénti 27,15 dolláros ezüstár 2021 nyara óta nem látott szint. 

Amíg az elmúlt 12 hónapban az arany ára csaknem 18 százalékkal nőtt, addig az ezüst csak 9 százalékkal. Ám ha az idei teljesítményt nézzük, akkor az ezüst teljesített jobban, hiszen idén eddig 17,5 százalékot emelkedett, szemben az arany plusz 12 százalékával. 

A globális ezüstpiac 2019 óta kínálati hiánytól szenved. Ennek oka, hogy az ezüst ipari fém is. A Silver Institute adatai szerint az ezüst iránti globális kereslet ebben az évben is 2 százalékkal emelkedhet, elérve az 1,2 milliárd unciát. Az ipari kereslet a teljes fizikai ezüstigény közel 60 százalékát képviseli, míg a befektetési alapok spekulatív és fedezeti kereslete 30 százalékot. A maradék 10 százalék az ékszeriparé. 

Az ezüst ipari fém jellege egyszerre előny és hátrány. Egyrészt, az ezüst ára kevésbé függ a befektetők nemesfémek iránti általános lelkesedésétől. Másfelől, az ezüst nagyban függ a globális gazdaság lendületétől. Jelenleg az ékszeripari trend bizonytalan, de a napelemes iparág világszerte virágzik. A fotovoltaikus rendszerek gyártói az ezüst ipari keresletének 30 százalékát adják. Míg az ékszeripari igény felét India szívja fel, vagyis az ottani népes középosztály kereslete meghatározó. Különösen, hogy az arany ára elszállt, így az esküvői szezonban nagyobb szerepet kaphatnak az ezüst ékszerek.

Nagy úr az de létezik kiskapu

Miközben a befektetési aranyat áfamentesen adhatjuk vehetjük minden EU tagállamban, így hazánkban is. Az ezüsttel egészen más a helyzet. Az ezüst áfája Magyarországon 27 százalék. Van ugyan egy kiskapu, ha a kereskedők a magánszemélyektől visszavásárolt ezüstöt adják tovább, akkor csak az árrés áfáját kell kifizetnie a vevőnek.

Tavaly a német befektetők is az adóterhek miatt zártak veszteséggel ezüstpozíciókat. 2022 végén az EU-n kívüli országokból behozott ezüst adóját megemelték, továbbá 2014 óta 19 százalékos az áfakulcs a korábbi 7 százalék helyett.

Nem véletlen, hogy a befektetők jobban kedvelik az aranyat az ezüstnél. 

Már Midász király is az arany-ezüst árarányon morfondírozott

A legenda szerint amihez csak hozzáért a mesebeli Midász király, az arannyá változott. Mégis foglalkoztatta a királyt, hogy mi a helyes arány az arany és az ezüst ára között. Nos, ő úgy vélte: 1 uncia arany 16 uncia ezüstöt ér. A középkori Európában már 1:7 volt az értékarány, egyszerűen azért, mert a kontinensen kimerültek az ezüstbányák. Ezen a helyzeten csak Amerika felfedezése és az aztékok ezüstje változtatott, több hullámban visszaállítva az ókori arányokat. Az aranypénz, ezüstpénz historikus problémáját aztán felülírta az ipari korszak. Az ezüst egyre inkább ipari fémmé vált, s bár nem szűnt meg ékszer és kincs lenni, de kereslete a termelési ciklusokhoz idomult. A múlt század negyvenes éveiben már 1:100 arányban jegyezték az aranyat és az ezüstöt. Míg az 1968 és 2012 első fele közti időszakban 53,5 adódik a historikus adatokból mint átlagos arányszám. 

Az ezüst árfolyama 1975-től
 

Az első  őrült ezüstspekulációt az 1970-es évek hozták, amikor a texasi olajmilliárdos Hunt fivérek a fejükbe vették, hogy felvásárolják a világ ezüstkészletét, így beszűkítve a kínálatot, s felhajtva az árakat. A Hunt fivérek az első 200 ezer uncia ezüstöt még 1,5 dolláros áron vették a hetvenes évek elején, s a lufi évtized végi kidurranásakor már 50 dollár magasságában járt a kurzus. Az 50 dolláros magaslatokra legközelebb és azóta is utoljára a 2011 tavaszi ezüst rali idején emelkedett a kurzus. De egy évtizeddel később a Wall Street-i csata idején is felmerült, hogy mémmé válhat az ezüst. Akkor 30 dollárhoz közelített az árfolyam.

Az ezüst ralik általában összezárják az arany-ezüst ollót, de most ez sem igaz.

A Hunt spekuláció összeomlásakor, 1980-ban az arany-ezüst árarány még Midász király koránál is kedvezőbb volt az ezüst szempontjából, hiszen 1:14 volt a mutató. 

Most, mégis azt látjuk, hogy hiába ralizik az ezüst, mert a meredeken emelkedő aranypiaci árazás mindent felülír. Az arany-ezüst árarány most 85, vagyis az aranyhoz képest az ezüst historikusan feltűnően olcsónak mondható, ha a hosszú távú 50 körüli átlagos arányhoz viszonyítunk.