Olajszállítási megállapodást írt alá kedden a Janaf horvát kőolajvezeték-üzemeltető a horvát INA olajipari vállalattal – számolt be az alkuról a SeeNews hírportál.

Inside Croatia's INA Industrija D.D Oil Refinery
A Janaf 2024 végéig kétmillió tonna olajat szállít a Mol irányítása alá tartozó INA rijekai finomítójába / Fotó: Oliver Bunic / Bloomberg via Getty Images

A megállapodás keretében a Janaf az év végéig kétmillió tonna nyersolajat szállít a Mol irányítása alá tartozó horvát olajcég rijekai finomítójába. A szerződésben foglalt volumentől 5 százalékkal térhetnek el a felek. Az üzlet értékét nem közölték.

A Janaf és az INA emellett egy 2025-ig szóló kőolajtárolási megállapodást is kötött a Krk szigeti és a sziszeki terminálok kapacitásaira vonatkozóan.

A horvát állam többségi tulajdonában lévő Janaf a Rijekához közeli Krk szigetén, valamint Sziszeken, Virjében, Slavonski Brodban és Zitnjakban üzemeltet nyersolaj- és olajtermék-terminálokat. A szállítási infrastruktúrát működtető horvát vállalat 2023-ban a vártnál is jobban megugró, 52 millió eurós nyereséget termelt, részben a megemelt transzferdíjaknak is köszönhetően.

A Janaf részvényeivel legutóbb március 21-én kereskedtek a zágrábi tőzsdén 850 eurós árfolyamon. Az INA részvényeivel március 28-án kötöttek utoljára üzletet, a papír csütörtökön 4,62 százalékkal, 498 euróra drágult.

A Mol az INA részvényeinek 49,1 százalékát birtokolja a horvát állam 44,8 százalékos tulajdonrésze mellett. A fennmaradó 6 százalékos részvényállomány kisbefektetők kezében van.