BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Canary,Wharf,,London,,Uk.,11th,August,2022.,Low,Angle,View amerikai bank

Banális hiba miatt kapott bírságot az amerikai óriásbank

A felügyeleti szerv szerint az óriásbank belső rendszerét rosszul tervezték meg, a valós idejű felügyelet pedig nem volt hatékony. A Citigroup nem vitatta a hatóság megállapításait és beleegyezett a bírság rendezésébe.

A Citigroup összesen 61,6 millió font (27,9 milliárd forint) bírságot kapott a brit szabályozó hatóságoktól. A cég egyik londoni alkalmazottja 2022-ben 58 millió dollár értékben tervezett részvényeket eladni, azonban a kereskedő elgépelte az összeget és helyette 444 milliárd dollár értékű tranzakciót vitt be.

Canary,Wharf,,London,,Uk.,11th,August,2022.,Low,Angle,View
Fotó: Shutterstock


Ugyan a vállalat belső algoritmusai megakadályozták az ügylet nagy részét, azonban 1,4 milliárd dollár értékű részvényt adtak el az európai tőzsdéken, ami Párizstól Varsóig okozott károkat, egy ponton 300 milliárd euró veszteséget okozva a börzéken. A felügyeleti szerv szerint az óriásbank belső rendszerét rosszul tervezték meg,  a valós idejű felügyelet pedig nem volt hatékony – írja a Bloomberg.

A Citigroup nem vitatta a hatóság megállapításait és beleegyezett a bírság rendezésébe. A drága baklövés kellemetlen meglepetésként érte Jane Fraser vezérigazgatót, aki azóta elrendelte a Citigroup belső rendszerének átdolgozását. A vállalat nem először kapott jelentős bírságot az elmúlt években, akadt már dolga az európai, az amerikai és a brit felügyeleti szervekkel is.

A bank legutóbb azzal került a hírekbe, hogy az amerikai pénzügyi szektor egyik legnagyobb szereplőjéhez, a Wells Fargóhoz hasonlóan a Citigroup első negyedéves jelentése sem sikerült túlságosan fényesre: a csoport nyeresége az év első három hónapjában az egy évvel ezelőtti 4,6 milliárd dollárról 3,4 milliárd dollárra csökkent, egy részvényre jutó eredménye (EPS) 2,19 dollárról 1,58-ra apadt.

A profit csökkenése mögött a Citi gyorsjelentése szerint két főbb tényező áll: egyrészt a cégnél lezárult egy több ezer fős létszámleépítés, ami jelentős, közel félmilliárd dolláros végkielégítési, illetve ahhoz kapcsolódó kifizetési kötelezettségekkel járt, továbbá 251 millió dollárt az amerikai bankok csődbiztosítási alapjába (FDIC) is be kellett fizessen, mely a tavaly márciusi bankpánik idején gyakorlatilag kiürült.

Lesújtott az MNB az Union VIG biztosítóra

Az MNB 10 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Union VIG Biztosítóra az ügyfelekkel való elektronikus kapcsolattartást érintő jogsértések miatt. A feltárt problémák nem veszélyeztetik a biztosító megbízható működését, ám a felügyelet előírta azok mielőbbi kiküszöbölését.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.