BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végre jó hír érkezett az amerikai gazdaságról

Nőtt a gazdasági aktivitás a tengerentúlon, a Fed azonban hangsúlyozta, hogy nagyon sok a bizonytalanság.

Mérsékelten nőtt a gazdasági aktivitás az Egyesült Államokban a május közepéig tartó, csaknem másfél hónapban – áll az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed állapotfelmérésében, a bézs könyvben, amelyet szerda este hoztak nyilvánosságra. 

Enyhén nőtt az amerikai gazdasági aktivitás az elmúlt mintegy másfél hónapban / Fotó: AFP

A bézs könyv megállapításait a monetáris politikai döntéshozó ülésein veszi figyelembe a Fed nyílt piaci bizottsága (FOMC), amely legközelebb június 12-én határoz a kamatról. A jelentés szerint a Fed 12 körzetének többségében szerényen vagy enyhén nőtt a gazdasági aktivitás, miközben a fogyasztói kiadások gyakorlatilag nem változtak. 

A Fed hangsúlyozta, hogy a gazdasági aktivitás kilátásaira vonatkozó előrejelzés 

borúlátóbbá vált az erősödő bizonytalanság és a gazdasági visszaesés kockázatának növekedése közepette. 

Elemzők ezt azzal hozták összefüggésbe, hogy a vártnál kevésbé sikerült visszaszorítani az inflációt, továbbá hogy nő a novemberi elnökválasztással kapcsolatos politikai bizonytalanság. 

A jelentés szerint a munkaerőpiaci helyzet gyakorlatilag nem változott az előző beszámolási időszakhoz képest, és „mérsékelt ütemben” nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban. 

Fényes az idő, mégis villog a Wall Street egyik viharjelzője

Kevés megbízhatóbb gazdasági barométer van az inverz hozamgörbénél. Ez az az anomália, amikor a rövid lejáratú kincstárjegyek hozamai meghaladják a hosszabb lejáratú államkötvényekét. Régóta szinte biztos recessziós szignálja az amerikai gazdaságnak.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.