BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már 15 forinttal olcsóbb a dollár, mint április közepén

Szerdán azonban minden borulhat, az amerikai inflációs adat felforgathatja az árfolyamokat.

Stabil formát mutat a forint kedden, az euróval szemben 386,5 körül zajlik az egyébként csendesnek mondható kereskedés. A napok óta tartó jó teljesítmény a dollárral szemben még látványosabb, jelenleg egy dollárért 358,5 forintot kell adni, azok után, hogy április közepén 373 forint volt a tető.

Hungarian,Forint,Euro,Exchange,Rate:,Hungarian,Forint,And,Euro,Coins
Roppant érzékeny a dollár az inflációs adatra / Fotó: Shutterstock

Fordulat itthon addig nem is várható, amíg az euró-dollár a jelenlegi pályán marad: a múlt hét közepétől az amerikai deviza kismértékben gyengül, ami támogató a feltörekvő piacoknak. Dollárfronton persze minden borulhat szerdán, akkor teszik közzé az amerikai infláció áprilisi alakulásáról szóló számokat. A várakozások szerint éves alapon 3,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a múlt hónapban. Márciusban 3,5 százalékos volt az árindex változása, jókora felfordulást okozva a piacokon. 

Az amerikai infláció ha netán megint magasabb lesz a várthoz képest, az még későbbre tolhatja a Fed részéről a kamatcsökkentés rajtját, az eredmény pedig dollárerősödés is jelentősebb forintgyengülés lenne.

A régiós körképre tekintve a kedd valóban nem a forintról szól. Azok után, hogy a jegybank hétfőn nem mert kamatot csökkenteni, hivatkozva az inflációs kockázatokra, kiderült, mégsem olyan rossz a helyzet: 6,6-ról 5,9 százalékra csökkent az adat Romániában a keddi jelentések szerint, vagyis minden elemző becslésénél jobb számok érkeztek, 

az árindex ráadásul 2021 szeptembere óta nem volt ilyen alacsony.

Az inflációról is beszélt Virág Barnabás, az MNB alelnöke a Portfolio Hitelezés 2024 című konferencián, mint mondta, a hazai mutató visszatért a régiós középmezőnybe és jó esély van arra, hogy a következő hónapokban is ezt a pályát lássuk. „Nem dőlhetünk azonban hátra, az árstabilitás elérése érdekében folyamatos erőfeszítések kellenek. A külső környezet gyorsan változik, a belső folyamatok között pedig a szolgáltató szektor magas inflációját emelte ki, mint negatív tényező. Itt a visszatekintő árazást nevezte meg a magas infláció okaként, ez adja a szolgáltatói szektor inflációjának harmadát” – hangsúlyozta Virág. 

A cseh példa valóban jó arra, hogy tényleg nem érdemes hátradőlni, a hétfő egyik negatív meglepetését a cseh gazdaság szolgáltatta azzal, hogy 2-ről 2,9 százalékra ugrott az éves inflációs mutatójuk áprilisban. A korona kedden nem mutatott határozott irányt, de nincs még veszve a 25-ös lélektani szint (euró/korona keresztárfolyam). 
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.