BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A general view of the Rheinmetall AG headquarters in Dusseldorf, Germany, on April 9, 2024, as European defense stocks are falling sharply with Goldman cautioning about their price valuations. (Photo by Ying Tang/NurPhoto) (Photo by Ying Tang / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Továbbra is dúskál a megrendelésekben a német Rheinmetall

Bár egy kisebb év eleji döccenő miatt némileg elmaradtak a várttól a német fegyvergyártó első negyedéves eredményei, ám rekordmértékű rendelésállománya jelzi, hogy jelentős tartalék van még benne. A Magyarországon is jelen lévő Rheinmetall vezérigazgatója szerint a német büdzsében védelmi célra elkülönített 100 milliárd euró 30-40 százaléka egyenes úton a kasszájukba vándorol.

A Rheinmetall első negyedéves csoportszintű árbevétele 1,58 milliárd euróra emelkedett, az árfolyamhatásokkal kiigazított forgalom 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi időszakét. A Rheinmetall bevételének 77 százalékára külföldről, azaz Németországon kívülről folyt be – közölte a düsseldorfi fegyvergyártó és autóipari beszállító cég kedden reggel.

A general view of the Rheinmetall AG headquarters in Dusseldorf, Germany, on April 9, 2024, as European defense stocks are falling sharply with Goldman cautioning about their price valuations. (Photo by Ying Tang/NurPhoto) (Photo by Ying Tang / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Idén eléri a bűvös 10 milliárd eurót a Rheinmetall forgalma / Fotó: AFP

 

Egy kisebb döccenő keserítette el a Rheinmetall részvényeseit

Az üzemi eredmény növekedése még lendületesebb volt, hiszen egy év alatt 50 millió euróval, azaz 60 százalékkal, 134 millió euróra ugrott, ami javarészt az előző évben megvásárolt Rheinmetall Expal Munitions lőszergyártó leányvállalat hozzájárulásának köszönhető. A csoport negyedéves üzemieredmény-rátája ennek megfelelően jelentősen, 2,3 százalékponttal, 8,5 százalékra javult.

A német Finanzen hírportál szerint azonban a forgalom elmaradt az elemzők várakozásától, míg az üzemi eredmény telibe találta az előrejelzést. Az egy részvényre jutó nettó profit is csalódást okozott, hiszen a bázisidőszaki 1,21 euróról 1,13-ra zsugorodott.

A befektetők reakciója nem is váratott sokat magára, a vállalat idén eddig több mint 70 százalékkal felértékelődött részvényei délelőtt előbb 5 százalékkal zuhantak, majd lassan 4 százalék alá csökkent a mínusz. Fél 12 körül 512,5 eurón állt az árfolyam, azaz 3,9 százalékkal hétfői záróértéke alatt.

A várakozások alatti nyereséget a német Berenberg Bank elemzői a késedelmes katonaiteherautó- és lőszerszállításokkal magyarázták befektetőknek szóló jegyzetükben, ám ez szerintük a második fél évben bepótolható.

A részvények egy darabig alulteljesíthetnek a konszenzustól elmaradó eredmény miatt, ám erre a gyengeségre vevők lennénk

– tették hozzá. A fegyvergyártók üzleti tevékenysége tudniillik jellemzően erősen szezonális, mivel fő ügyfeleik, azaz a kormányzatok beszerzési eljárása sok esetben elhúzódik a költségvetési év kezdetén.

Az éves árbevétel több mint 40 százaléka várhatóan a negyedik negyedévben folyik be

– emelte ki a Reuters szerint Dagmar Steinert, a Rheinmetall pénzügyi igazgatója a gyorsjelentést bemutató telefonos konferencián.

Hatalmasra nőtt a cég rendelésállománya

A prognózist meglehetősen hihetővé teszi a tény, hogy a Rheinmetall rendelésállománya a tárgyidőszak végére 43 százalékkal nőtt, s minden eddigi rekordot túlszárnyalva 40,2 milliárd euróra hízott.

Nem csoda, hogy a vállalat megerősítette idei előrejelzését. Eszerint a csoport árbevétele év végére várhatóan 10 milliárd euró körüli szintre emelkedik a tavalyi 7,2 milliárdról, miközben éves üzemieredmény-rátája 14-15 százalékra javul a 2023-as 12,8 százalékról.

A Handelsblatt német üzleti hírportál szerint amúgy a Rheinmetall már a tavalyi marzsával is az ágazat globális szintű bajnoka volt, és még a második helyezett amerikai General Dynamics is 2,8 százalékponttal lemaradva kullog a nyomában. Eközben a francia Thales csupán 9, míg az olasz Leonardo 5,7 százalékkal volt kénytelen beérni.

A hazánkban is rendkívül aktív düsseldorfi nagyvállalat számára egyébként az ukrajnai orosz agresszió hozta el a fordulatot, a 2020-ban még veszteséges cég részvényei 2022 februárja óta több mint az ötszörösükre drágultak.

A német fegyvergyártó azóta is az egyik legnagyobb haszonélvezője a háborús sokk okozta európai fegyverkezésnek. A német költségvetés által 2022-ben erre a célra félretett 100 milliárd eurós keretből például 30-40 milliárd kerül a Rheinmetallhoz – árulta el a Süddeutsche Zeitungnak Armin Papperger vezérigazgató.

 

A német fegyvergyártó több szálon kapcsolódik a magyar gazdasághoz

A zalaegerszegi székhelyű Rheinmetall Hungary korszerű lánctalpas és kerekes járműveket – például az elhíresült Lynxeket – fejleszt és gyárt a magyar fegyveres erők számára, míg a budapesti Rheinmetall Electronics Hungary a nagyszabású katonai vagy polgári megrendelői projektekhez szükséges átfogó, csúcskategóriás szoftvermegoldások fejlesztésére és tesztelésére összpontosít. A Rheinmetall Hungary Munitions eközben Várpalotán mintegy 150 hektáron épít új gyártóközpontot a magyar fegyveres erők lőszerellátására.

A Rheinmetall azonban nemcsak gyártani szeretne Magyarországon, hanem k+f tevékenységének egy részét is Magyarországra hozta. Armin Papperger 2021. májusi látogatásán állapodott meg a kormánnyal kis hatótávolságú légvédelmi fegyverrendszerek (Skyranger 30), toronylőfegyverek, továbbá speciális közepes kaliberű gránátok magyarországi fejlesztéséről és gyártásáról.

Két és fél éve, 2021 novemberében a német fegyvergyártó cég részvényvásárlással és tőkeemeléssel 25,1 százalékos tulajdont szerzett a pesti tőzsdén jegyzett 4iG-ben, a társaság legnagyobb nemzetközi stratégiai befektetőjévé válva. A Rheinmetall és a 4iG közös informatikai vállalatot is alapított, amely a Rheinmetall magyar és nemzetközi leányvállalatainak nyújt IT-szolgáltatásokat.

Márciusban pedig egy szegedi hibrid gyár felépítését is bejelentette a cég. Az üzemben az elektromosautó-ipar, a megújuló energia, valamint a biztonsági rendszerek piacának kiszolgálására alkalmas alkatrészeket fognak gyártani, vagyis különbözni fog az eddigi vegytiszta hadiipari beruházásoktól.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.