BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tollba mondta az OTP-nek a jegybank: ez a teendő Oroszországban

Óvatossági intézkedések megtételét ajánlja az MNB az OTP Banknak az orosz működése kapcsán.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán vezetői levélben hívta fel az OTP Bank figyelmét több, a bankcsoport oroszországi leánybankja (OBRU) működésével kapcsolatos elővigyázatossági intézkedés megtételére.

MNB
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az MNB megítélése szerint az oroszországi tevékenység, fizetési forgalom kapcsán kockázatok merülhetnek fel, hiszen a gazdasági szankciók, a pénzmosás-megelőzési és terrorizmusfinanszírozási tevékenység, illetve a jogszabályoknak, előírásoknak való megfelelés (compliance) terén számos ponton eltérő az oroszországi, illetve az európai uniós álláspont. E kockázatok folyamatosan a nemzetközi hatóságok, közöttük a számos európai bankcsoport felügyeletét ellátó Európai Központi Bank kiemelt figyelmében részesülnek, amely hasonló lépéseket tett a közelmúltban.

A most javasolt intézkedések hozzájárulhatnak az OTP bankcsoport további eredményes, megbízható működéséhez és a hazai pénzügyi stabilitás további erősítéséhez is.

A jegybank célszerűnek látja, hogy a hitelintézet anyabanki compliance területe állítson össze és folyamatosan frissítsen egy az OTP Bank felső vezetői döntéshozó testülete által jóváhagyott kritériumrendszert a bankcsoport által elfogadható kockázatúnak ítélt nemzetközi átutalások vonatkozásában.

A levél továbbá ajánlásokat fogalmaz meg az oroszországi vállalati hitelállomány leépítésére, a lakossági hitelállomány szinten tartására és a betétállomány csökkentésére.

Az OTP Banknak – az igazgatóság által is jóváhagyott – üzleti és cselekvési tervet kell benyújtania az MNB-nek, és a fentiek teljesítéséről rendszeresen beszámolni a bankfelügyeletnek.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.