BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Gold bars, illustration

Arany: újabb árfolyamcsúcsok jöhetnek, a jegybankok valósággal falják a nemesfémet

A sárga nemesfém jegyzését a jegybankok felvásárlása az elmúlt években többször is újabb és újabb csúcsokra tolta, a lendület pedig egyelőre nem csillapodik. Az arany iránti keresletnek több oka is van.

A mérések kezdete óta még soha nem tervezte ennyi jegybankár, hogy tovább emelje aranytartalékát a közeljövőben: a World Gold Council 2018 óta évente esedékes felmérésében a megkérdezett központi bankárok 29 százaléka nyilatkozott úgy, hogy további tartalékképzésre számít az arany tekintetében a következő egy évre vonatkozóan, ilyen magas értékre pedig még korábban soha nem volt példa.

Gold bars, illustration, arany,
Tovább növelhetik már jelenleg is robusztus aranytartalékaikat a jegybankok világszerte / Fotó: AFP

 

A rekordok után is erős maradhat az arany kereslete

A továbbra is kitartó jegybanki felvásárlás egy részről meglepő lehet a piacok számára, mivel a monetáris hatóságok már az elmúlt két évben is rekordmennyiségű sárga nemesfémet pakoltak be a széfjeikbe: a felvásárlási láz 2022-ben korábban soha nem látott magasságba, 1082 tonnára ugrott, amit tavaly a történelem második legmagasabb mutatója, 1037 tonna követett. 

Másrészről viszont mégsem beszélhetünk derült égből érkező villámcsapásról: a jegybankok ugyanis – a lakossági és a profi befektetőkhöz hasonlóan – akkor vesznek aranyat tankönyv szerint, ha bizonytalan a világgazdasági helyzet, vagy ha magas globális inflációs környezetre számítanak. 

Ez a két tétel pedig együttesen áll majd fenn a közeljövőben.

A jegybankok először az orosz–ukrán háború kirobbanását követően kezdték hatalmas tempóban növelni aranytartalékaikat, majd miután a nemzetközi geopolitikai feszültségek nemhogy nem csitultak, de a közel-keleti harcok kirobbanásával még fokozódtak is, igazából nem volt kérdés, hogy tavaly is rekordközelbe futhat majd az arany iránti kereslet – mely egyébként történelmi árfolyamcsúcsának többszöri megdöntéséig is tolta időközben a nemesfém jegyzését.

 

A magyar aranytartalék is számottevő

A Word Gold Council jelentése kiemeli: a válaszadó jegybankárok a további aranytartalék-képzés legfontosabb motivátorai közt a stratégiai pénzügyi tartalék növelését, a regionális gyártási folyamatok arannyal kapcsolatos kínálatának biztosítását, valamint a magas infláció elleni fedezetképzést említik.

A legnagyobb aranytartalékkal jelenleg az Egyesült Államok rendelkezik a maga 8133 tonnás készletével, a második helyen Németországot találjuk 3352 tonnás állományával, az elmúlt időszak egyik leglendületesebb felvásárlója, Kína pedig 2262 tonna arannyal rendelkezik a legfrissebb információk szerint, ami a globális hatodik helyre elég számára. Hazánk aranytartaléka 94,5 tonnára rúg, ami mai árfolyamon számítva 6,4 milliárd dollárt, azaz durván 2367 milliárd forintot ér.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.